ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Caz de-a dreptul cutremurător petrecut în Vaslui. După ce în luna noiembrie 2014 şapte tineri au violat o elevă, supunând-o timp de mai multe ore unor chinuri incredibile, aceştia au fost eliberaţi recent din arestul preventiv.

Decizia a fost motivată de judecători prin conduita violatorilor până la data comiterea faptei. Principalul argument invocat de magistraţi a fost lipsa antecedentelor penale a celor inculpaţilor, beizadelele unor familii înstărite din localitate.

Motivarea deciziilor de a a înlocui măsura arestării preventive în cazul unul viol cu şapte autori este una fără precedent, în contextul în care este violul este una dintre infracţiunile cu grad ridicat de pericol social.

Tribunalul Vaslui a decis pe 9 aprilie înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu în cazul a patru tineri. Decizia vine după ce, cu o săptămână înainte, Judecătoria Vaslui luase o măsură similară faţă de ceilalţi trei care au participat la viol, dar care şi-au recunoscut faptele, solicitând să fie judecaţi în baza acordului de recunoaştere pentru a beneficia de o pedeapsă redusă cu o treime.

“Ţinând seama de toate circumstanţele cauzei, precum şi de conduita procesuală şi de celelalte împrejurări care caracterizează persoana inculpaţilor, Tribunalul consideră că măsura preventivă a arestului la domiciliu este suficientă pentru sigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, împiedicarea sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori  prevenirea săvârşirii unei alte infracţiuni. In raport de aceleaşi circumstanţe, instanţa de control judiciar apreciază că în actualul stadiu procesual al cauzei, în care sunt judecaţi inculpaţii, măsura arestării preventive nu mai întruneste cerinţa proporţionalităţii acesteia cu gravitatea acuzaţiei aduse acestora. Pentru a ajunge la această concluzie, tribunalul a avut în vedere lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpaţi, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe acestia au petrecut-o în arest preventiv (de circa 5 luni), ce a permis inculpaţilor să conştientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale”, se arată în motivarea hotărârii pronunţată de Tribunalul Vaslui pe 9 aprilie.

Judecătorii au mai apreciat că timpul scurs de la comiterea faptei, aproape cinci luni, este suficient pentru diminuarea impactului public generat de faptele inculpaţilor. Tribunalul a mai invocat şi faptul că judecata este în faza cercetării judecătoresti, că s-au administrat deja marea majoritate a probelor în acuzare, iar procurorul de sedinţă nu a mai propus alte probe în susţinerea acuzaţiilor aduse inculpaţilor.

Acuzaţi de lipsire de libertate şi viol, cei şapte agresori din Văleni riscă până la 12 ani de închisoare.