Caz de-a dreptul cutremurător petrecut în Vaslui. După ce în luna noiembrie 2014 şapte tineri au violat o elevă, supunând-o timp de mai multe ore unor chinuri incredibile, aceştia au fost eliberaţi recent din arestul preventiv.

Decizia a fost motivată de judecători prin conduita violatorilor până la data comiterea faptei. Principalul argument invocat de magistraţi a fost lipsa antecedentelor penale a celor inculpaţilor, beizadelele unor familii înstărite din localitate.

Motivarea deciziilor de a a înlocui măsura arestării preventive în cazul unul viol cu şapte autori este una fără precedent, în contextul în care este violul este una dintre infracţiunile cu grad ridicat de pericol social.

Tribunalul Vaslui a decis pe 9 aprilie înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu în cazul a patru tineri. Decizia vine după ce, cu o săptămână înainte, Judecătoria Vaslui luase o măsură similară faţă de ceilalţi trei care au participat la viol, dar care şi-au recunoscut faptele, solicitând să fie judecaţi în baza acordului de recunoaştere pentru a beneficia de o pedeapsă redusă cu o treime.

“Ţinând seama de toate circumstanţele cauzei, precum şi de conduita procesuală şi de celelalte împrejurări care caracterizează persoana inculpaţilor, Tribunalul consideră că măsura preventivă a arestului la domiciliu este suficientă pentru sigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, împiedicarea sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori  prevenirea săvârşirii unei alte infracţiuni. In raport de aceleaşi circumstanţe, instanţa de control judiciar apreciază că în actualul stadiu procesual al cauzei, în care sunt judecaţi inculpaţii, măsura arestării preventive nu mai întruneste cerinţa proporţionalităţii acesteia cu gravitatea acuzaţiei aduse acestora. Pentru a ajunge la această concluzie, tribunalul a avut în vedere lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpaţi, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe acestia au petrecut-o în arest preventiv (de circa 5 luni), ce a permis inculpaţilor să conştientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale”, se arată în motivarea hotărârii pronunţată de Tribunalul Vaslui pe 9 aprilie.

Judecătorii au mai apreciat că timpul scurs de la comiterea faptei, aproape cinci luni, este suficient pentru diminuarea impactului public generat de faptele inculpaţilor. Tribunalul a mai invocat şi faptul că judecata este în faza cercetării judecătoresti, că s-au administrat deja marea majoritate a probelor în acuzare, iar procurorul de sedinţă nu a mai propus alte probe în susţinerea acuzaţiilor aduse inculpaţilor.

Acuzaţi de lipsire de libertate şi viol, cei şapte agresori din Văleni riscă până la 12 ani de închisoare.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews