Mănăstirea Morisena din Cenad, județul Timiș, a îmbrăcat Duminică straie de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul.
Slujbele religioase închinate Înaintemergătorului Domnului au început în ajun, când a avut loc privegherea de toată noaptea, fiind oficiată slujba Vecerniei, unită cu Litia și Utrenia. 

În ziua sărbătorii, în mijlocul obștii monahale și a pelerinilor veniți din satele și orașele aflate în proximitatea mănăstirii, a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. Chiriarhul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din Mitropolia Banatului, a săvârșit, în paraclisul de vară al mănăstirii, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. La final, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre viața ascetică și despre rolul activității Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul în opera de jertfă a Mântuitorului Iisus Hristos. 

Mănăstirea Morisena de astăzi realizează un adevărat arc peste timp la Cenad, așezarea cu cea mai veche istorie documentată din Banat și totodată un incontestabil topos al spiritualității răsăritene. Istoria bogată a Cenadului se remarcă din perioada cuceririi romane, când aici a existat castrul roman Morisena („Mureșana”). Pe la 1001, la Morisena își avea reședința Ahtum, rudă și urmaș al voievodului Glad, care a adus din Bizanț arhitecți pentru a ridica un palat, o biserică și o mănăstire de rit răsăritean. 

În lucrarea „Legenda Sfântului Gerard”, important izvor istoric scris, se face  referire la venirea monahului benedictin italian Gerardo de Sagredo din Veneția, care găsește în mănăstirea cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul de la Morisena călugări „greci”, adică de rit răsăritean. Iată ce scrie Pr. Gheorghe Cotoșman în monografia istorică „Din trecutul Bănatului – Comuna și bisericile din Giridava-Morisena-Cenad”, 1933: „Puternicul și înțeleptul duce sau principe al Banatului, Optum (Ahtum, n.n.), vrând să dea mai multă strălucire orașului Mureșana (Morisena, Cenadul de astăzi, n.n.), capitala principatului său, se hotărî să zidească o biserică catedrală pe seama episcopatului ortodox-român ce rezida în acel oraș și, alături de biserică, o mănăstire pentru călugări, cu gândul frumos, de a intensifica viața bisericească și monahală în Banatul Timișan. În acest scop el aduce din Grecia meșteri cari ridică, pe ruinele basilicei antice, o biserică cu dimensiuni mărite, în stilul roman-bizantin, și alături de ea o mănăstire, ambele închinate în cinstea Sf. Ioan Botezătorul”, arată www.mitropolia-banatului.ro. 

La o mie de ani după ce Ahtum ridica la Cenad mănăstirea cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul, la inițiativa protopopului Gheorghe Sutac din Sânnicolau Mare, a preotului ortodox român de la Cenad, Gheorghe Covaci, cu sprijinul localnicilor și binecuvântarea Mitropoliei Banatului, în 2003 s-a pus piatra de temelie a actualei mănăstiri ortodoxe, care poartă tot hramul Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiția spiritualității răsăritene, începută acum un mileniu în cea mai veche așezare monahală atestată documentar de pe teritoriul actual al țării noastre merge, astfel, mai departe.  

Noul lăcaș de cult a fost târnosit la 24 iunie 2005 de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pe atunci Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Actualmente obștea mănăstirii numără 15 călugărițe care mențin flacăra dreptei credințe la granița de vest a țării, stareță fiind monahia Ștefania Fronea, iar duhovnic ieromonahul Matei Hădărig.
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews