ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ca în fiecare an în preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, mii de credincioși iau parte la pelerinajul de la mănăstirea Nicula, unul dintre cele mai importante evenimente religioase din Transilvania, dar şi din întreaga ţară. La slujba din acest an vor participa Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Andrei, precum şi înalţi prelaţi ai Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord şi ai Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

Mii de oameni au venit deja de miercuri pe dealul de la mănăstire, pentru a lua parte la slujba dedicată Adormirii Maicii Domnului, estimându-se că peste 100.000 de pelerini vor fi prezenți aici în această mare zi de sărbătoare.

Icoana Făcătoare de Minuni va fi scoasă în joi seară din Biserică, iar după Prohodul Maicii Domnului, la miezul nopții, enoriaşii vor înconjura cu icoana biserica de lemn din curtea mănăstirii. Vineri , ÎPS Andrei împreună cu un sobor de preoți vor oficia Sfânta Liturghie.

Mănăstirea de la Nicula este atestată documentar în anul 1552. În primul secol de existenţă a fost o aşezare monahală modestă, ”un fel de sihăstrie a câtorva călugări retraşi în pustietatea codrului, păstrând urma discreţiei la fel ca în cazul altor vetre monahale ardelene”, după cum susţin reprezentanţii Mitropoliei Clujului.

Numele ei a ieşit la lumină de abia în primăvara anului 1699, prin icoana Maicii Domnului, zugrăvită în 1681 de către preotul ortodox Luca din Iclod, cumpărată de la acesta de nobilul român Ioan Cupşa şi donată apoi Mănăstirii Nicula.

Icoana, care este elementul central al pelerinajului, este făcătoare de minuni. Icoana o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus în braţe şi a devenit, peste secole, una dintre cele mai emblematice reprezentări ale Fecioarei în Transilvania.