ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vocea Timisului informează despre existența unei localități în formă de cerc, în România. Charlottenburg sau Șarlota este singurul sat din țară de acest fel. Face parte din comuna Bogda, județul Timiș. Este situat cam la 50 de km NE de Timișoara. A fost înființat în 1771, odată cu cel de-al doilea val de colonizări germane. A fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor.

„Datorită unicității construcției lui, putem spune că toți locuitorii trăiesc în centru!” Satul Șarlota este perfect simetric și are un diametru de 210 metri. Scrisoarea redactată de către meșterul pantofar Johann Steube stă mărturie: „Acest sat este singurul sub formă circulară. În mijlocul satului se găseste o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găseste o plantație de duzi, în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajd si sură. Apoi urmează grădina, unde se găseste plantată viță de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă că alta, și nici cu un picior mai distantată una față de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel și cele patru intrări în sat a au aceeași distanță una față de alta.”

Unii dintre proprietari au început să își modernizeze casele, trasnsformându-le în case de vacanță, însă locul își păstrează autenticitatea.