ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În cadrul unui proiect iniţiat şi derulat de Centrul “Scheffler János”, terapeuţii centrului au evaluat aproape o mie de copii sătmăreni, cu scopul de a-i escoperi pe aceia care  trăiesc cu o întârziere în dezvoltare sau cu un nivel mai slab de dezvoltare a anumitor domenii, dar încă nu au fost identificaţi, evaluaţi, nici măcar de părinţii lor, conform Adevărul.

Iniţiat în luna octombrie a anului trecut, proiectul iniţiat de Centrul Fericitul Scheffler János a adus rezultate frumoase, scopul principal fiind de a ajunge la copiii care trăiesc cu o întârziere în dezvoltare sau cu un nivel mai slab de dezvoltare a anumitor domenii, dar încă nu au fost identificaţi, evaluaţi, nici măcar de părinţii lor.

“Dacă aceşti copii rămân nedescoperiţi, ei se pot distanţa de colegii lor de vârstă, iar mai târziu pot avea o deficienţă în comunicare, în integrarea în comunităţi, pot trăi chiar o excludere din societate”, spun reprezentanţii centrului.

Pentru a-i ajuta, la începutul proiectului terapeuţii centrului au luat contactul cu instituţiile, persoanele - educatoare, medici de familie , care se întâlnesc zilnic cu copiii, şi, în cadrul unor cursuri susţinute de specialişti invitaţi, i-au informat despre simptome marker şi terapiile care pot ajuta în dezvoltare, momentul cel mai important fiind cel al deciziei, dacă copilul prezintă simptome şi trebuie trimis fără aşteptare la o evaluare. Douăzeci şi una de grădiniţe s-au alăturat misiunii, au fost evaluaţi în total 991 de copii din cincizeci şi trei de grupuri.

Acest prim screening a fost desfăşurat în colaborare cu educatoarele folosind aşa numitele check-liste (listă cu simptome), iar pe baza rezultatelor primare, a fost recomandat pentru 159 de copii o evaluare mult mai aprofundată.

Cele 75 de cazuri care au luat primul semnal de alarmă la serios, au fost consultate deja de terapeuţii calificaţi, în Centrul Fericitul Scheffler János, iar rezultatele a 65 de copii a arătat întârziere în dezvoltare în unul sau mai multe domenii primare, necesitând intervenţie de specialitate. Fără acestea, copilul poate avea pe toată viaţa lui o diferenţă între el şi colegii de vârstă, o distanţă, care îl poate separa de societate. Simţind acest pericol, şi cunoscând responsabilitatea, părinţii a 45 de copii au cerut începerea terapiilor - aceste programe de dezvoltare sunt în derulare, cuprinzând terapie senzomotorie individuală sau în grup (TSMT), logopedie, psihopedagogie individuală sau în grup.

Coordonatorul de specialitate a centrului, Fazekas Brigitta,  afirmă că rezultatele pozitive, pe lângă numărul copiilor care au început terapiile, se măsoară şi în numărul mare a instituţiilor, care s-au alăturat proiectului deja din început, mulţi colaborând şi au urmărind până la încheiere faza de screening şi mulţi ajutând în eficacitatea evaluărilor.

Centrul condus de Surorile de Caritate Sf. Vicenţiu de Satu Mare doreşte ca şi în viitor să iniţieze programe, care să privească copii cu deficienţe sau întârzieri în dezvoltare din regiune, să le ofere din timp sprijinul necesar pentru o dezvoltare completă.