ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


[video ]http://www.youtube.com/watch?v=2lYOXuzgTQc[/video]

Joi, 13 februarie, la Reședința Franței, în România, a avut loc conferința de presă, organizată de către Ambasada Franței, cu ocazia lansării primei ediții a „Satului cultural al României 2014”.
Programul, la prima ediție, a fost conceput de către Asociația „Cele mai frumoase sate din România”, în colaborare cu Institutul Francez. Evenimentul a fost găzduit de către dl. Ambasador, Phillipe Gustin. „Asociația prezidată de domnul Nicolae Marghiol acționează cu multă eficacitate pentru dezvoltarea zonelor rurale și știe să pună în valoare numeroasele lor atuuri”, a declarat Excelența sa, dl. Phillipe Gustin.

Un juriu compus din 14 persoane s-a reunit pentru a desemna cea mai inovatoare propunere de program cultural. La competiție au participat 100 de sate, dintre care 5 au ajuns finaliste.

Doamna Ministru al Turismului, Maria Grapini a anunțat lista satelor câștigătoare:

Locul 5: Comuna Bezdead, județul Dâmbovița
Locul 4: Localitatea Izvoarele, județul Prahova
Locul 3: Cumpăna, județul Constanța
Locul 2: Poiana Stampei, județul Suceava
Locul 1: Ciocănești, județul Suceava

Deasemenea, dna. Ministru a spus câteva cuvinte despre succesul pe care l-a avut în Israel standul României: „Ce ne-a dat Dumnezeu ca oportunități turistice, trebuie noi, oamenii, să valorificăm. Vreau să nu ne oprim aici. Vreau să mergem mai departe, pentru că avem cu ce!”, a declarat dna. Maria Grapini.

„Ciocănești...și ți se deschide”

IMG_5579„Am avut un pachet cultural bine conturat. Noi suntem o comună cu tradiții unde suntem recunoscuți încă de la intrare în comună. Turistul care ne calca pragul este uimit de creea ce poate găsi la noi, aceste case cu motive tradiționale care nu pot fi găsite niciunde în alta parte decât la ciocanesti, doar venind la ciocanesti. Avem festivalurile, Festivalul Ouălor Încondeiate, Festivalul Păstrăvului, Festivalul Jocurilor de Iarnă, la care vin foarte mulți turiști din țară și din afara țării. Mai ales la Festivalul Pătrăvului, avem mulți turiști din Franța, din Elveția și nu numai. Drept dovadă stă Cartea de Onoare care se află în Muzeul Ouălor Încondeiate.”, a spus reprezentanta standului Satului Muzeu Ciocănești, câștigătorul Locului 1 al concursului.

Primarul comunei câștigătoare dezvăluie planurile de extindere a activităților culturale: „În acest an ne-am propus să ducem până la capăt acțiunea de promovare a lăzilor de zestre. Nici nu vă imaginați câte lăzi de zestre zac neștiute sau folosite pentru cine știe ce altceva”, declară Radu Ciocan, primarul satului-muzeu Ciocănești.

Institutul francez a oferit comunei Ciocănești liberul acces la „Culturethèque ”, portalul de acces al Institutului francez către un imens fond de resurse digitale francofone on-line. În 2014, comuna câștigătoare va putea utiliza mii de cărți, reviste și filme în vederea dezvoltării acțiunilor sale.

„Nu putem decât să încurajăm satul câștigător pentru ca să realizeze proiecte ambițioase, să încurajeze tinerele talente și artiști de renume. În 2014, Satul cultural va trebui să promoveze bogăția culturii rurale dar și să fie în avant-garda producției artistice naționale.
Cultura nu trebuie să fie doar ocazională...Satul câștigător va trebui să primească artiști, să fie gazda unor ateliere de formare (master classes), să organizeze școli de arte...Anul acesta trebuie să fie ocazia de a consolida politicile locale de acces la cultură, pentru tineri, și de a include Cultura ca un element central al dezvoltării economice a comunei câștigătoare”, a specificat, la finalul discursului său, Ambasadorul Franței, dl. Phillipe Gustin.