ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a demarat procedurile pentru introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial, cu deductibilităţi fiscale, cu cote de 8%, 12% şi 16% aplicate în funcţie de nivelul veniturilor, potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2014 - 2016, astfel că proiectul de ordonanță a fost publicat deja pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Totodată, se are în vedere reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie a acestui an.

Această măsură a fost lăudată de președintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, care a reamintit, pentru Agerpres, că formațiunea sa a fost un "aprig dușman" al cotei unice, introduse în decembrie 2004.
Încă din momentul în care fostul ministru de Finanţe, Mihai Tănăsescu, a încercat să introducă cota unică, Blocul Naţional Sindical a fost cel mai aprig susţinător al menţinerii cotei diferenţiate. Am militat împotriva introducerii cotei unice pentru că acest tip de măsură contribuie la accentuarea diferenţei dintre bogaţi şi săraci.

În ultima perioadă, a scăzut dramatic puterea de cumpărare a populaţiei. Tocmai de aceea, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie a acestui an este o măsură binevenită, însă trebuie însoţită de măsura creşterii salariului minim pe economie. Conform unui studiu realizat de BNS, valoarea coşului pentru o familie de salariaţi a crescut de la 1.146 lei în octombrie 2011 la 1.239 în decembrie 2013. Nivelul salariului minim net pentru acoperirea nevoilor coşului ar trebui să fie de 740 lei, cu un salariul minim brut de 998 lei.

La rândul său, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a apreciat, tot pentru Agerpres, că această măsură ar putea stimula consumul în rândul populației cu venituri mai mici.
La prima vedere, măsura anunţată de Guvern, de înlocuire a cotei unice cu impozitul diferenţiat în trei trepte, pare să aibă efecte pozitive. Primul efect pozitiv pe care îl anticipăm îl reprezintă creşterea consumului la nivelul păturii celei mai sărace a populaţiei, ca urmare a reducerii cu 25-50% a impozitului pe venitul salarial. În ceea ce priveşte eventualele pierderi la bugetul de stat, noi credem că încasările din TVA la produsele consumate vor fi mai mari decât pierderile determinate de scăderea impozitului pe venit.

Nu în ultimul rând, măsura va avea şi un impact social pozitiv, pentru că va creşte puterea de cumpărare a populaţiei, ceea ce va duce la atenuarea sărăciei.

După punerea în aplicare a măsurii de înlocuire a cotei unice cu impozitul diferenţiat în trei trepte vor fi câteva milioane de persoane care vor da dovadă de un ataşament mai pronunţat pentru actuala coaliţie de guvernare la viitoare alegeri europarlamentare şi prezidenţiale. Aş vrea, totuşi, să subliniez că înainte de punerea în aplicare a acestei măsuri, ar fi trebuit realizat şi un studiu de impact, pentru a se cuantifica exact avantajele, dar şi consecinţele asupra bugetului de stat şi puterii de cumpărare a populaţiei.