ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi foști miniștri de Externe ai Marii Britanii, Jack Straw şi Malcolm Rifkind, se află în centrul unui scandal uriaș izbucnit la Londra. Presa a dezvăluit cum cei doi, actualmente membri ai parlamentului, unul din opoziţie şi celălalt la putere, acceptă bani pentru a-şi exercita influenţa în interesul unei companii private.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Jack Straw şi Malcolm Rifkind, ex miniștri de Externe, au fost filmaţi cu "camera ascunsă" de jurnaliști în timp ce-şi negociau aparent serviciile.  "The Telegraph", care publică fragmente din înregistrări, susţine că noul scandal arată eşecul parlamentului în rezolvarea unui flagel care chinuie clasa politică britanică de o generaţie.

Un laburist şi un conservator, membri influenţi ai Camerelor Comunelor şi foşti miniştri în mai multe rânduri, par gata să reprezinte interesele unei companii din China, o întreprindere fictivă cu reprezentanţi fictivi, de fapt ziarişti sub acoperire ai postului de televiziune Channel 4.

Jack Straw, pe care Partidul Laburist tocmai l-a suspendat din cauza unor acuzaţii de luare de mită, este filmat acum prezentându-şi aluziv tariful pentru când nu va mai fi parlamentar, dar în ceea ce pare a fi o negociere care încalcă regulile Camerei.

"Sunt foarte conştient că-mi pun numele în joc, dar este vorba despre ce vreţi de la mine, ce pot eu să vă ofer, pentru cât timp, dacă avansăm cu discuţia apare problema plăţii. În mod normal, când ţin un discurs, de exemplu, iau 5 mii de lire pe zi", spunea Jack Straw.

La rândul său, conservatorul Malcolm Rifkind, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Controlul Serviciilor de Informaţii, îşi etalează atuurile, spunând că, din poziţia sa, are acces util la orice ambasador britanic din lume.

"The Telegraph" scrie că, deşi primeşte anual 67 de mii de lire, salariul de parlamentar din banii contribuabililor, sir Malcolm se declară liber de obligaţii.

Contactaţi apoi oficial de ziarişti pentru explicaţii, ambii politicieni au negat că şi-ar fi negociat influenţa de parlamentar în scopuri comerciale, ceea ce legea le-ar interzice.

În urmă cu ceva timp, premierul David Cameron atrăgea atenţia că următorul mare scandal va fi generat de activitatea de lobby şi promitea să înăsprească regulile, un angajament neonorat pe deplin, după cum scriu ziariştii de la "The Telegraph".