ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că ședința CSAT a fost suspendată după ce membrii Consiliului  nu au ajuns la un acord pentru a emite avizul necesar pe proiectul de rectificare, care taie din bugetul serviciilor.
 
„Nu s-a putut obține consens, unanimitate și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificare. Așadar am suspendat ședința CSAT. Prin această suspendare am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip șicană politică, să se revină la discuții, la colaborări și imediat ce situația va fi remediată, se va putea obține avizul CSAT. Este numai răspunderea guvernului pentru ce se întâmplă în continuare. (…) Dacă dorim să insistăm pe șicane politice atunci lucrurile s-ar putea corecta puțin mai greu (…) România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine. (…) Avem instituții, avem servcii performante care garantează românilor această securitate. Ea nu trebuie și nu poate să fie diminuată pentru niște considerente de politică măruntă”, a spus Iohannis într-o scurtă declarație susținută la Palatul Cotroceni.
 
La scurt timp după declarația Președintelui, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că cere descretizarea stenogramei ședinței Consiliului.
 
„Din ce s-a discutat în cadrul CSAT pe bugetul fiecărei structuri membre a CSAT, opinia celor prezenți diferă total față de concluzia pe care domnul președinte a exprimat-o în mod public. Și ca să fim foarte convingători și tranșanți în fața opiniei publice, cred că este obligatoriu și de bun simț să cerem desecretizarea stenogramei din CSAT pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere pentru fiecare structură membră CSAT în parte. Eu cred că este un lucru normal și, repet, de transparență față de cetățeanul român”, a declarat Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.
 
Teodorovici a mai spus că Guvernul cere avizul CSAT, nu îl așteaptă, fără a preciza însă ce urmează să facă Executivul. Potrivit Ministrului, întârzierea rectificării bugetare, după suspendarea ședinței CSAT, va avea efecte negative asupra asigurării salariilor, a investițiilor și a compensațiilor pentru fermierii afectați de pesta porcină.