ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reacție a Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, după ce Darius Vâlcov a acuzat administratorii privați ai Pilonului II că percep comisioane mari și investesc prost cele 10 miliarde de euro administrate. 
 
„Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu afirmațiile negative făcute de domnia sa referitoare la performanța viitoare a unei companii listate, fapt ce poate influența în mod nemeritat evoluția acesteia doar prin emoția creată în spațiul public. O astfel de abordare nu contribuie la un dialog profesionist despre piața de capital sau despre rezultatele sistemului de pensii private din România”, se arată într-un comunicat al APAPR. Asociația susține că Pilonul II de pensii private obligatorii din România este „solid, transparent, eficient reglementat și profitabil pentru participanți”. Iar performanța Pilonului II din România „a fost remarcată de instituții internaționale prestigioase: Banca Mondială, FMI, OECD, BERD, Comisia Europeană, BetterFinance”, arată România liberă. 
 
Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului, declarase la sfârșitul săptămânii trecute că șase din șapte fonduri de pensii private au cumpărat acțiuni la RCS-RDS, în condițiile în care compania a înregistrat scăderi pe bursă iar trendul se menține.
 
„Șase din cele șapte fonduri - minim cinci - au acțiuni la RDS în condițiile în care într-un an de zile acțiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an, trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condițiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”, a declarat Darius Vâlcov, la România TV.
 
„A fost un scandal cu Pilonul II. De unde a plecat? Am chemat cei șapte administratori, că sunt șapte SRL-uri care administrează pensiile private ale românilor, în sensul în care am zis că nu mai dăm banii la stat, dăm un 300 și ceva de mililoane de euro, fiecare are angajați între 20-30 de angajați, unul singur are 70 de angajați. Miliardul și jumătate doar comisionare, ei administrează 10 miliarde de euro.(…) Nu putem decât să spunem oamenilor. ASF trebuie să intervină pentru că atunci când te listezi la bursă vii cu un prospect și spui cumpărați acțiuni la Digi că acțiunea e cu 10% mai mult, iar într-un an tu ești cu 25% mai puțin, nu te dezvolți, îți faci mai multe datorii, să știi că în acel moment se cheamă în SUA fraudă, iar această fraudă trebuie verificată”, a mai spus fostul ministru al Finanțelor.
 
În apărarea lor, administratorii Pilonului II mai susțin că valoarea comisioanelor percepute se ridică la 1,5 miliarde de lei, nu de euro și că nu sunt organizați ca SRL-uri, ci ca societăți pe acțiuni cu capital social minim de 4 milioane de euro, respectiv că sunt „avizați, reglementați, supravegheați și controlați de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), instituție a statului român”.