ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Federaţia Maghiarilor Americani (AHF) a depus o plângere la Comisia Helsinki, o agenție guvernamentală a SUA care se ocupă de problemele de securitate din cadrul OSCE, în care reclamă "încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, politicile şi practicile împotriva minorităţilor, intoleranţa şi măsurile antidemocratice", întrucât Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României” a propus, miercurea trcută, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, scrie Mediafax, citând agenția de știri maghiară MTI.

Pastorul a susținut, în luna iulie, la Tabăra de Vară de la Băile Tuşnad, ideea ca Ungaria să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Astfel, președintele AHF, Ferenc Koszorus, susține că iniţiativa de retragere a Ordinului "Steaua României" acordat lui Tokes este rezultatul acţiunilor acestuia în favoarea comunităţii maghiarilor din România.
Comisia Helsinki trebuie să se pronunţe; încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, politicile şi practicile împotriva minorităţilor, intoleranţa şi măsurile antidemocratice nu pot fi tolerate. Ne temem că tăcerea ar putea fi interpretată de unii (...) ca fiind o încuviinţare, având ca efect noi încălcări ale principiilor Comisiei Helsinki.

Comisia Helsinki este formată din 9 membri ai Camerei Reprezentanților SUA, 9 membri ai Senatului SUA și câte un membru din Departamentul de Stat, al Apărării și al Comerțului. OSCE este cea mai importantă agenție interguvernamentală de securitate din lume, care veghează la respectarea drepturilor omului, libertății presei, respectiv a principiului alegerilor corecte.

La 1 ianuarie 2011, Guvernul de la Budapesta a fost criticat dur de presa din Ungaria și de înalți politicieni europeni, pentru o lege a presei excesiv de restrictivă.

Pe de altă parte, tot luni, Comisia pentru Unitate Naţională a Parlamentului de la Budapesta a precizat că iniţiativa de retragere a distincţiei eurodeputatului Laszlo Tokes este "inacceptabilă" şi reprezintă o lipsă de respect faţă de etnicii maghiari din România, fapt ce ar ridica dubii în legătură cu libertatea de exprimare şi cu rolul etnicilor maghiari în România. Nu în ultimul rând, Ministerul de Externe de la Budapesta a afirmat că iniţiativa de retragere a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes reprezintă o acţiune "extrem de preocupantă", un gest de umilire a comunităţii etnicilor maghiari din România, având scopul de intimidare a celor care solicită autonomia maghiarilor.

Vineri, Laszlo Tokes a declarat că o eventuală retragere a distincției "Steaua României" ar reprezenta o încălcare a valorilor europene.

"Domnul preşedinte se află între ciocan şi nicovală. Cu metode similare, împotriva statului de drept, aceiaşi actori politici care mi-au retras Ordinul au vrut să-l demită în vara anului trecut. El, dacă doreşte să fie consecvent, ar trebui să apere statul de drept, legalitatea şi să nu se facă complice la acest proces îndreptat împotriva valorilor europene şi împotriva maghiarimii din România".

Ordinul Național "Steaua României" – numit ințial "Ordinul Unirii"! – în grad de Cavaler, i-a fost acordat lui Laszlo Tokes în decembrie 2009, de către președintele Traian Băsescu, "în semn de mare apreciere a curajului și demnității de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".