ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Punerea sub acuzare și arestarea fostului președinte francez Nicolas Sarkozy și legăturile sale cu Muammar Gaddafi readuc în prim-plan alt scandal. În 2012, ziarul Daily Mail dezvăluia că un agent din cadrul serviciilor secrete franceze este suspectat că l-a executat pe Gaddafi, la ordinul direct al lui Sarkozy, tocmai pentru a nu putea sufla o vorbă despre cele 50 de milioane date pentru campania electorală a fostului președinte francez.

Graba cu care Ftanța a bombardat Libia, la 19 martie 2011, fără acordul NATO, sub pretextul sprijinirii rebelilor care luptau pentru alungarea de la putere a colonelului Gaddafi, a provocat suspiciuni legate de interesele ascunse ale Parisului. Interceptarea discuțiilor telefonice ale lui Sarko, în cadrul anchetei care vizează traficul de influență în care este implicat, a scos la iveală faptul că fostul lider de la Elysee era extrem de preocupat de ancheta asupra presupuselor fonduri primite de la Gaddafi pentru campania sa electorală din 2007. Chiar dacă, de la apariția în presa franceză a acuzațiilor conform cărora a fost finanțat de liderul libian și până mai ieri Sarkozy nega cu vehemență faptul că ar fi luat bani de la colonelul libian.

Informații apărute în presa de la Paris arată că acordul se derulase la 6 octombrie 2006 între Brice Hortefeux, devenit ministru în timpul mandatului lui Sarkozy, și Abdullah Senussi, cumnatul lui Sarko, și traficantul de arme Ziad Takieddine. Acțiunea a fost confirmată de translatorul personal al liderului libian.

Gaddafi trebuia redus la tăcere

După intervenția NATO din Libia, din primăvară, având ca vârf de lance Franța, pe 20 octombrie 2011 coloana de mașini în care se afla Gaddafi a fost interceptată și bormbardată de două avioane de vânătoare franceze, iar colonelul a fost prins în viață. Deși imaginile difuzate ulterior în toată lumea cu prinderea, torturarea și uciderea lui Gaddafi vroiau să demonstreze că liderul de la Tripoli a fost omorât cu sălbăticie de către insurgenți, au existat voci, inclusiv oficiali interimari ai noii puteri de la Tripoli, care au susținut că un agent străin amestecat printre rebeli l-ar fi executat pe colonel.

Despre acest lucru scria în 2011 și ziarul italian Corriere della Sera, care, citând surse diplomatice de la Tripoli, vorbea despre infiltrarea unui asasin străin, cel mai probabil francez, printre rebeli. ”Odată cu sprijinul acordat de NATO insurgenților libieni, susținut puternic de guvernul lui Sarkozy, Gaddafi amenințase public faptul că va face dezvăluiri despre legăturile sale cu Sarkozy, în special despre cele 50 de milioane date pentru campania din 2007”, nota cotidianul italian. Iar oficiali de la Tripoli declarau că fostul lider francez avea tot interesul să îl reducă la tăcere pe colonelul pe care cândva îl numea ”lider frate”.

Agent infiltrat printre rebeli

În 2012, Daily Mail scria, citând surse libiene, că un agent din cadrul serviciilor secrete franceze l-ar fi ucis pe Gaddafi, cu ordin direct de la Sarkozy. Acesta s-ar fi infiltrat printre mulțimea furioasă care îl bătea și sodomiza pe Gaddafi și, în haosul general, l-ar fi împușcat în cap. Asigurându-se astfel că liderul libian nu va ajunge niciodată să depună mărturie în cazul anchetării lui Sarkozy.

Și mai interesant este că un tânăr libian despre care presa scria la acea vreme că ar fi fost cel care, din mulțime, a tras asupra lui Gaddafi, a murit în mai 2012, la un spital din Paris, după ce ar fi fost bătut cu bestialitate de loialiștii lui Gaddafi.