Orice este mai bun decât religia. Aceste cuvinte le au sculptate în inimă unii dintre semenii noștri. Iar în aceste zile au încercat din nou să le sculpteze și în inima celorlalți.

Este relaxant să găsești un vinovat în afara propriei tale neputințe de a schimba lucrurile. Dacă ceva nu merge în România, numărul de biserici este de vină. Nu magistrala de sifonări din buget, nu salariile subversive din învățământ și educație, nu jaful din păduri, energie, transporturi, industrie, nu kilometrul de autostradă plătit la preț dublu față de Bulgaria.

Nu. Biserica este de vină, este tot ce a rămas solid în cenușă, în foc cu ea! „Vrem școli și spitale”, acel 0,1% din buget va salva astfel România.

Dorim mai multe spitale? O problemă mult mai perfidă. Nu avem prea puține spitale dar avem printre cele mai proaste condiții în ele. Prea puțini medici și mizerabil plătiți. Tinerii noștri nu au de ales, pleacă în Germania, Franța sau Anglia, sunt gata formați pentru a fi preluați de alte state. Nu am auzit un politician care să prezinte o soluție.

Dorim mai multe școli?  Ne stă în putere dacă vom înțelege că în fiecare zi desființăm zece clase de copii. Zilnic în România se fac 400 de avorturi, în această toamnă 4000 de clase de copii ar fi trebuit să înceapă școala. 4000 de clase pline cu boboci. Toți au ajuns în 2009 la coșul de gunoi.  

Bisericile noastre nu sunt mai multe decât ale francezilor sau germanilor. Dar le avem pline, vii, un refugiu împotriva dezbinării și răului. În cele 1000 de capele misionare zi de zi preoții au fost și sunt alături de cei în durere sau în misiune împotriva durerii. Zi de zi preotul, caricaturizat de bancurile proaste ale lui Bendeac, stă lângă bolnavii de cancer, lângă copiii cu picioare amputate, alături de bătrânul ce pleacă să întâlnească veșnicia.

Eu cred că avem nevoie și de biserici, avem nevoie și de școli, și de spitale. Și mai ales de împreună lucrare, de reconciliere națională. Dacă este loc pentru mai mult bine, acesta se poate lucra împreună.

Mamele celor 31 de tineri se vor ruga astăzi împreună cu cei apropiați în aceste biserici mult hulite. Aici ne vom întâlni an de an, într-un alt fel de Halloween, să îi înviem în sufletele noastre, să le trimitem dincolo gândul și iubirea noastră.

Dumnezeu să odihnească sufletele celor plecați și să îi mângâie și vindece pe cei rămași, pe toți cei apropiați lor!

POST-SCRIPTUM

În această seară la Colectiv de la orele 20 se va face un parastas, hai să ne unim gândurile noastre bune!


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews