ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Şcolile româneşti din Transnistria, cu predare în grafie latină, au mari probleme cu finanţarea propriei lor activităţi, arată vicepremierul basarabean Eugen Carpov.

În prag de 1 septembrie, şcolile româneşti din Transnistria cu predare în grafie latină se confruntă cu grave probleme financiare.

Reprezentanții Tiraspolului afirmă că datoria şcolilor româneşti din Transnistria se idică la circa 100.000 de dolari SUA. De cealaltă parte, Chișinăul spune că restanțele avute de şcolile româneşti din Transnistria s-au acumulat ca urmare a majorării taxei de arendă și a tarifelor pentru serviciile comunale.

Vicepremierul Eugen Carpov a dat asigurări că din partea sa, Chișinăul va face tot ce îi stă în puteri pentru a depăși această situație și de a plăti datoriile acumulate până la 1 septembrie de şcolile româneşti din Transnistria.
„Eu cred că nu există obstacole care ar putea zădărnici activitatea. Școlile româneşti din Transnistria, așa cum este preconizat, își vor începe activitatea pe 1 septembrie.

Da, există o serie de probleme nesoluționate, dar nici anul trecut Transnistria nu a zădărnicit activitatea lor, deși asta s-a insinuat. Activitatea lor este asigurată de Republica Moldova, deoarece sunt în subordinea Ministerului Educației de la Chișinău.

Din păcate, trebuie să menționez că şcolile româneşti din Transnistria, din raionul Dubăsari, au acumulat datorii pentru arendă. Datoria este destul de mare și se ridică la circa 100.000 de dolari.

Alte instituții au acumulat datorii pentru serviciile comunale. Noi amintim că asemenea situații sunt de nepermis. Proprietarul este administrația locală din Dubăsari, care speră să primească banii”

, a menționat reprezentantul politic al Tiraspolului, Nina Ștanski, după o nouă întrevedere la misiunea OSCE.

Marți, 26 august, urmează să aibă loc întrunire a experților pe domeniul financiar-fiscal de la Chișinău și Tiraspol, cu participarea reprezentanților Ministerului Educației.
„Eu sper să fie găsită modalitatea tehnică pentru că datoriile pe care le au sediile școlilor pentru chirie, utilizarea energiei electrice, apă și căldură - ele trebuiesc achitate. Problema este modalitatea de achitare, care a fost modificată și impusă de cei de la Tiraspol.

Noi suntem pregătiți să achităm până la 1 septembrie aceste datorii și să găsim modalități civilizate, normale, pentru contractele care vor fi încheiate pe viitor de către școlile româneşti din Transnistria”

, a subliniat Eugen Carpov.