ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premiul Nobel pentru Literatură 2013 i-a fost decernat joi scriitoarei canadiene Alice Munro.   Academia Regală a Suediei, care alege câştigătorii Premiului Nobel pentru Literatură, o descrie pe Munro drept o “maestră a nuvelei contemporane”.

Este prima oară în 112 ani că Academia suedeză recompensează un autor care scrie doar nuvele. Alice Munro figurează de câţiva ani printre potenţialii câştigători ai distincţiei.

Scriitoarea canadiană anglofonă de 82 de ani este prima canadiană care câştigă premiul Nobel pentru Literatură după Saul Bellow, scriitorul de origine canadiană care a crescut însă în SUA şi câştigat Nobelul în 1976. Alice Munro este şi a treisprezecea femeie care a câştigat acest premiu.

Alice Munro  a declarat joi că se ştia printre favoriţi, dar că nu credea că poate câştiga prestigiosul premiu.

Ştiam că sunt printre favoriţi, dar nu credeam că aş putea câştiga vreodată”, a spus scriitoarea de 82 de ani. “Sunt încântată, foarte onorată şi deosebit de mulţumită că primirea acestui premiu îi va bucura pe atâţia canadieni”, a adăugat ea, conform unui comunicat difuzat de editorul său, Douglas Gibson.   “Mă bucur şi pentru faptul că această distincţie va atrage atenţia şi mai mult asupra literaturii canadiene”, a mai spus Alice Munro.

Scriitura lui Alice Munro a fost răsplătită cu numeroase premii. Scriitoarea canadiană a câştigat un premiu National Book Critics Circle cu “Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage” şi a câştigat de trei ori premiul Governor General, cel mai important premiu al literaturii canadiene.

Comparată deseori cu Anton Cehov, scriitoarea de 82 de ani a ajuns să fie recunoscută drept un documentarist temeinic dar iertător al spiritului uman.

Scrierile sale publicate dezvăluie de multe ori un clivaj între autoarea care a crescut la Wingham, un oraş canadian conservator în care nu se întâmpla niciodată nimic, de la vest de Toronto, şi Alice Munro de după revoluţia socială produsă în anii '60.

Într-un interviu de presă din 2003, scriitoarea descrie anii ‘60 drept nişte “ani minunaţi” şi asta pentru că, după cum explică, s-a născut în 1931 şi pe atunci “eram o femeie nu tocmai tânără dar nici tocmai bătrână, iar după câţiva ani chiar şi femeile ca mine au început să poarte fuste scurte şi să ţopăie de colo-colo”.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câştigat anul trecut de scriitorul chinez Mo Yan.

În primele două zile ale acestei săptămâni au fost anunţate Premiile Nobel pentru Medicină şi Fizică.