ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul Dan Sociu a refuzat premiul "Cartea de Poezie a anului 2013" pentru că distincţia este finanţată de Institutul Cultural Român (ICR). Volumul de poezie al lui Sociu, "Vino cu mine ştiu exact unde mergem", a fost selectat de juriul Galei Tinerilor Scriitori pentru acest premiu, însă autorul l-a refuzat în momentul în care a aflat că suma de 3.000 de lei acordată pe langă distincţie venea de la ICR.

"Le mulțumesc lui Mihai Iovanel, Alex Goldiș si Bianca Burta-Cernat pentru că au ales 'Vino cu mine', știu exact unde mergem pentru premiul cartea de poezie a anului (nici nu știam de nominalizare) și mi-ar fi prins bine banii dar nu pot să iau un premiu de la ICR-ul ăsta și de la ministerul ăsta al culturii, ține de un guvern prea scârbos, care nu respectă contractele cu noi, e compus din mincinoși patologici, a încălcat (le-a răsturnat) toate promisiunile (și doctrina social-democrată), a bătut și a hărțuit țărani și protestatari, disprețuiește săracii, e arogant și unsuros, crede că poate face ce vrea din legi şi altele, după cum le ştim", a declarat poetul, potrivit Realitatea TV. Ulterior, Sociu a făcut şi alte precizări. "Nu e oferit de ei, dar premiul îl iau din mâna vicepreşedintelui ICR, aşadar este cam aceeaşi chestiune. Ar fi ruşine să am o relaţie prietenească cu reprezentanţii noştri politici de acum." În aceste condiţii, premiul "Cartea de Poezie a anului 2013" nu va mai fi decernat în cadrul Galei Tinerilor Scriitori.