ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis irevocabil că scriitorul Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securităţii, admițând recursul faţă de o hotărâre luată în 2012 de Curtea de Apel Bucureşti, informează mediafax.ro.

La începutul lui aprilie 2011, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a solicitat Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a scriitorului Nicolae Breban, iar decizia de colaborare în cazul Nicolae Breban a fost dată de CNSAS în martie 2011, dosarul în care Consiliul cerea constatarea calităţii de colaborator al Securităţii a scriitorului fiind înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios administrativ şi fiscal pe 4 aprilie 2011.

Pe 2 iulie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea CNSAS, constatând astfel calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa lui Nicolae Breban.

Hotărârea a fost atacată de Nicolae Breban la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Miercuri, 18 iunie, ICCJ a admis recursul şi a stabilit irevocabil că Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securităţii.

"Sunt bucuros că după trei ani de zile a fost luată această decizie. Eu am rămas uimit acum trei ani de decizia CNSAS, pentru că eu n-am dat în viaţa mea Securităţii un rând, dimpotrivă, eram urmărit. Mă bucur că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie m-a reabilitat", a declarat vineri scriitorul Nicolae Breban, adăugând că profesia sa este una publică şi a avut de suferit din cauza deciziei CNSAS, precizând însă că nu a luat o decizie dacă va deschide un nou proces pentru a cere daune morale Consiliului.

Nicolae Breban, născut în 1934, la Baia Mare, este romancier şi eseist, precum şi directorul revistei Contemporanul, editată de Fundaţia Culturală Ideea Europeană.