Disidentul politic și supraviețuitorul lagărelor staliniste din Siberia, Ion Moraru, s-a stins din viață, la vârsta de 90 de ani.

Ion Moraru s-a născut la 9 martie 1929, în satul Mândâc, raionul Drochia. La o vârstă foarte fragedă, de doar 17 ani, Moraru a început o luptă crâncenă cu regimul sovietic de ocupație. Împreună cu colegul său de clasă, Petre Lungu, a fondat un grup de rezistență antisovietică ”Sabia Dreptății”. Grupul a fost descoperit de agenții NKVD în 1950, iar toți membrii organizației au fost arestați.

Următorii zece ani din viață, Ion Moraru i-a petrecut în Gulagul stalinist. Activistul anticomunist a fost întemnițat timp de un an în același lagăr cu romancierul și disidentul rus Aleksandr Soljenițîn.

A sărit în sus de bucurie când a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, pentru că se aștepta să fie condamnat la moarte pentru activitate antisovietică. I-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că în închisoare a avut ocazia să cunoască cele mai luminate minți ale timpului, din spațiul sovietic, inclusiv pe disidentul rus, Alexandr Soljenițîn. 

După căderea comunismului a scris trilogia autobiografică „Pustiirea", „Treptele infernului” și „Fata cu miros de busuioc”. Încă din anii mișcării de eliberare și renaștere națională, a fost un membru activ al Partidului Popular Creștin Democrat.
 
Ion Moraru a fost distins cu ”Ordinul Republicii”, iar starețul Mănăstirii Putna i-a înmânat Ordinul ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din partea Patriarhiei Române.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews