ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se agravează lucrurile în Covasna. UDMR îşi dă mâna cu PCM şi pun la cale o serie de proteste pentru zilele ce urmează.

Peste 150 de persoane au intonat, în această după-amiază, imnul Ungariei, în faţa Prefecturii Covasna, în semn de protest faţă de amenda de 5.000 de lei dată de instituţie Partidului Civic Maghiar (PCM), pentru intonarea aceluiaşi imn la Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor, din 4 iunie.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

La iniţiativa PCM, peste 150 de persoane s-au adunat, luni, cu drapelul Ungariei şi cu steaguri secuieşti, în faţa Prefecturii Covasna, unde au cântat imnul Ungariei de mai multe ori, au citit pasaje din Biblie şi au spus rugăciuni.
"Ne-a ajuns cuţitul la os. Este o jignire către comunitatea maghiară, către naţiunea maghiară făcută de prefectul judeţului Covasna, cel care a zis că vrea prietenie între popoare la vremea când s-a angajat să ocupe această funcţie. Să nu putem intona imnul naţional, care este şi un cântec religios, să nu-l putem cânta în Ziua maghiarilor de pretutindeni, Ziua unităţii naţionale, când peste tot în lume maghiarimea cântă acest imn, noi să nu avem dreptul, eu zic că este o jignire", a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Gazda Zoltán.

El a adăugat că acţiunile de protest vor continua şi zilele următoare şi că, între timp, au fost demarate procedurile de contestare a sancţiunii date de Prefectura Covasna.

La acţiune au fost prezenţi membrii tuturor partidelor maghiare, inclusiv liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, care a spus că se va implica activ în organizarea protestelor din zilele următoare.


"Vă anunţ că, de mâine, UDMR este alături de PCM în ceea ce înseamnă organizarea acestui eveniment. Intenţia noastră este ca în fiecare zi să fim cât mai mulţi, iar vineri să fim foarte mulţi aici în faţa Prefecturii. Eu sunt mândru că sunt secui, că sunt maghiar, sunt mândru de imnul nostru maghiar, aşa cum şi românii sunt mândri de imnul naţiunii române. Cred că acesta este punctul zero, şi acesta s-a rupt la guvernanţii de la Bucureşti. E treaba lor din ce cauză, însă simt şi pot să afirm că este o răfuială politică venită din partea Bucureştiului, pentru că secuii au votat cum au votat la turul doi al alegerilor prezidenţiale, şi pentru că UDMR a ieşit de la guvernare, iar deja a doua zi s-a rupt aţa", a declarat Tamás Sándor.

Citeşte şi Panoul „Ţinutul secuiesc”, reamplasat de UDMR în fața Prefecturii din Sfântu Gheorghe


La rândul său, prefectul de Covasna, Marius Popica, a declarat, într-o conferinţă de presă, că amenda nu a fost dată pentru intonarea imnului Ungariei la manifestarea din 4 iunie, ci pentru că nu a fost intonat şi imnul României.
"Prefectura nu a interzis şi nu va interzice niciodată intonarea vreunui imn. Aici vorbim strict de o amendă dată organizatorilor pentru faptul că nu s-a intonat şi imnul României, aşa cum ar fi fost normal. Imnul Ungariei, sau al altui stat poate fi cântat oricum şi oriunde, însă dacă este intonat într-un cadru organizat, la evenimente festive, trebuie să fie urmat de imnul României ca semn de respect faţă de imnul ţării respective. Trăim într-un stat de drept, oamenii se pot manifesta cum doresc, dar să respecte simbolurile statului de drept", a spus Popica.