ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul director al Băncii Vaticanului şi doi dintre complicii săi au efectuat o serie de afaceri imobiliare din care au reuşit să adune o avere considerabilă, conform procurorului general al statului Vatican. Conturile bancare ale celor trei au fost blocate de procurori. Şi mai important este însă că acest scandal este scos la lumină chiar de către Sfântul Scaun, o premieră în ţara subiectul legat de afacerile Băncii Vaticanului părea până mai ieri unul tabu, scrie ziarul The Telegraph. Meritul publicării acestor informaţii îi revine Papei Francisc, care a ameninţat că va închide de tot IOR dacă nu asigură mai multă transparenţă.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Acuzaţiile sunt formulate împotriva lui Angelo Caloia, fost director general al Băncii Vaticanului (Institutul pentru Opere Religioase), între 1989 şi 2009. Era considerat de unii drept îngerul (semnificaţia prenumelui) care s-a pogorât să vindece instituţia coruptă. Asta până ieri când s-a aflat că Angelo Caloia a vândut, împreună cu alţi doi complici, 29 de proprietăţi ale Băncii Vaticanului şi şi-a calculat comisioane de tranzacţie frumuşele.

Cei trei vindeau imobilele Băncii către firme din paradisuri fiscale la preţuri subevaluate şi apoi le vindeau mai departe la preţul pieţei. Firmele offshore erau controlate chiar de ei. Apoi proprietăţile din Roma sau Milano erau vândute şi prin intermediul altor firme italiene care împărţeau apoi profitul cu cei trei oficiali de la Vatican.

Nu este prima dată când IOR este implicat într-un scandal financiar cu ramificaţii compplexe. Acum însă publicarea acestor date a fost făcută chiar de Vatican, nu de autorităţile financiare italiene, situaţie absolut inedită pentru statul Vatican, obişnuit să ascundă sub preş afacerile necurate ale instituţiilor proprii, considerate un focar de corupţie.

Cel mai răsunător scandal privind tranzacţiile financiare ilegale ale IOR datează din 1982, când preşedintele Băncii Ambrosiano, Roberto Calvi, supranumit şi „Bancherul lui Dumnezeu" datorită legăturilor sale cu Banca Vaticanului, a fost găsit spânzurat de un pod, în Londra, având buzunarele pline cu bani şi pietre.

În 2007, un tribunal a stabilit că mafia se află în spatele asasinării lui Calvi. S-a mai spus că cea mai mare bancă privată din Italia, Ambrosiano a reprezentat o supapă prin care s-au scurs banii Vaticanului, pentru a nu plăti impozite şi dividende statului italian. Afacerea era simplă: IOR vindea acţiuni la preţuri supraevaluate companiilor fantomă ale Vaticanului, din Panama, utilizând bani cash daţi de Calvi.

După căderea Băncii Ambrosiano şi moartea lui Calvi, majoritatea banilor, aproximativ 400 de milioane de dolari, au fost recuperaţi din conturile Vaticanului. Dintre aceştia, 200 de milioane erau banii Mafiei.