ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În urmă cu 81 de ani, pe data de 31 martie 1933, venea pe lume, la Ploieşti, poetul, scriitorul şi eseistul român Nichita Stănescu, ales post-mortem (decedat pe 13 decembrie 1983) ca membru al Academiei Române.

Considerat de critica literară, ca şi de publicul larg, unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, limbă pe care el însuşi o numea "Dumnezeiesc de frumoasă", Nichita Stănescu aparține temporal, structural și formal, poeziei moderniste sau neo-modernismului românesc din anii 1960-1970, fiind considerat de unii critici literari drept un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabile şi aparţinând categoriei foarte rare a inovatorilor lingvistici și poetici.

A lăsat lumii o operă vastă, premiată de mai multe ori. Dintre operele lui, amintim volumul de poezii "O viziune a sentimentelor" (Premiul Uniunii Scriitorilor-1964),  volumul de poezii "Necuvintele" (Premiul Uniunii Scriitorilor-1969),  volumul de eseuri " Cartea de recitire" (Premiul Uniunii Scriitorilor-1972), antologia de poezie “Starea poeziei” (Premiul Uniunii Scriitorilor-1975), volumul de poezii “Opera Magna” ( Premiul “Mihai Eminescu” al Academiei Române-1978), Nichita Stănescu primind, de asemenea, Premiul Internațional "Gottfried von Herder" (1975) şi Premiul "Cununa de aur" a Festivalului internațional de poezie de la Struga (Macedonia iugoslavă) (1982).