ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poşta Română, compania care deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România, se va privatiza. Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a acceptat oferta neangajantă depusă de operatorul belgian de servicii poştale bpost pentru achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile deţinute la Compania Naţională Poşta Română.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.

  • Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.


"În urma analizei detaliate a documentelor depuse de compania belgiană bpost, Comisia de Privatizare a concluzionat că acesta răspunde cerinţelor din caietul de sarcini. Invităm ofertantul să continue procedurile de due-diligence pentru a trece la următoarea etapă, cea a depunerii unei oferte ferme de achiziţionare a pachetului majoritar la Poşta Română. Operatorul naţional de servicii poştale a încheiat anul 2014 cu un profit substanţial, după şase ani de pierderi consecutive, şi a demonstrat că poate fi un activ valoros pentru un investitor strategic", spune într-un comunicat ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu.

Admiterea bpost în etapa de due diligence presupune, în principal, acces la camera de date, întâlniri operaţionale cu managementul companiei şi negocierea contractului de privatizare. La finalul acestei etape, bpost va putea depune o ofertă finală fermă pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Poşta Română.

Poşta Română, serviciu vital pentru securitatea României

Având 27.000 de angajaţi, Poşta Română este cel mai mare angajator din România. Poşta Română deţine în prezent o reţea de peste 5.500 de subunităţi poştale la nivel naţional, distribuind săptămânal peste 11 milioane de trimiteri poştale. Analistul economic Ilie Şerbănescu spunea în 2012 că "Poşta nu este o afacere, este o chestiune strategică".

"Poşta este o piesă din securitatea naţională. Poşta Română este deja emasculată, i s-a luat urbanul de către companiile rivale. Au apărut zeci de < curieri > care au luat profitul Poştei pe acest segment. Compania de stat rămâne cu ruralul. Aici nu se duce nimeni, decât o societate de stat, pentru că nu este profitabil. Dacă o să ia cineva Poşta, nu o va face decât dacă are deja urbanul. Fără urban nu ar putea să supravieţuiască. Mă tem că vom rămâne fără posibilitatea să operăm trimiteri poştale în zona rurală, pentru că o companie particulară nu vine niciodată aici"

Analistul atragea atenţia că Poşta Română este "o piesă din securitatea naţională": "Dacă privatizezi Poşta, înseamnă că nu mai vrei să fii nimic, ca ţară. România a abandonat să fie ţară de mult. Poşta nu este o afacere, este un element strategic. Să ai în mână transportul scrisorilor în cele mai îndepărtate cătune, este o chestiune strategică. Oricum, cine va lua Poşta, nu va da nimic pe ea, pentru că are datorii, plus că nu există infrastructură pentru transportul în zonele rurale...Dacă o va prelua, o va face din considerente strategice, politice".