ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un număr de 16 instituţii de presă au cerut luni transcrierea imediată a înregistrărilor video ale alimentării forţate a unui deţinut de la Guantanamo Bay (Cuba). Administraţia de la Washington refuză să le publice pe motiv că ar reprezenta un pericol la adresa securităţii naţionale, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

O judecătoare federală de la Washington, Gladys Kessler, a dispus la începutul lui octombrie ca cele 28 de înregistrări video ale unor proceduri de hrănire cu sonde naso-gastrice, la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay, să fie făcute publice, după care a aprobat cererea Guvernului de amânare cu 30 de zile a publicării, perioada aferentă unui eventual apel.

Potrivit celor 16 instituţii de presă - care cer publicarea înregistrărilor video controversate în numele libertăţii constituţionale de a informa -, "pentru Guvern nu este vorba despre protejarea securităţii naţionale, ci despre păstrarea secretului, cu scopul de a scăpa de responsabilităţi".

"Nu există o ameninţare iminentă cu publicarea, care ar putea compromite securitatea naţională", afirmă instituţiile de presă respective în răspunsul dat judecătoarei. Ele cer Pentagonului să transcrie "în mod expeditiv" cele 11 ore de înregistrări video şi să desemneze porţiunile "clasificate sau protejate", notând că "totalitatea înregistrărilor video nu poate, în mod rezonabil, să fie decretată clasificată".

Crucea Roșie Internatională consideră că hrănirea forțată a deținuților care fac greva foamei echivalează cu un act de tortură.

Centrul de detenție de la Guantanamo a fost deschis în 2002, după atacuril teroriste din 11 septembrie. Mulți dintre deținuții aduși aici sunt încarcerați fără a fi acuzați, iar majoritate dintre ei nici măcar nu au beneficiat de vreun proces. În 2005, oganizația Amenesty International a definit Guantanamo drept ”gulagul timpurilor noastre”. În ciuda unui ordin executiv semnat de Obama in 2009, de închidere a Guantanamo, in prezent aici se mai află încă 150 de prizonieri.