ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Română ar dori ca să impună credicioşilor o orânduială religioasă din vechime: cununiile religioase să fie oficiate pentru creştinii ortodocşi numai în zilele de duminică. Patriarhia a luat această decizie încă din anul 2001, dar nu a fost respectată aproape niciodată. Până acum, preoţii nu au primit încă oficial interdicţia de a mai oficia slujbe de cununie sâmbăta.

"Este o orânduială canonică a bisericii prin care se prevede ca slujbele religioase de cununie să se facă numai după oficierea Sfintei Liturghii. Biserica trebuie sã-si intre în drepturi. Asa cum o lege trebuie respectată în stat, aşa trebuie respectată şi legea bisericească, care nu este de un an – doi, ci este de 2000 de ani. Taina cununiei, asa cum o cere Biserica, trebuie făcută din credinţă. Dacă unii o fac pentru fală şi dar, asta este treaba lor. Această obişnuinţă de a se face taina cununiei sâmbăta este o orânduială oarecum impusă de vremurile comuniste, care s-a perpetuat şi în zilele noastre", a declarat preotul Vasile Laiu, paroh al Bisericii “Sf. Ilie” din Bârlad şi protopop de Bârlad, pentru Vremea Nouă.

[divider]

"De ce se fac nunţi sâmbăta? Pentru că s-a despărţit Cununia de Liturghie. Înainte se făceau împreună. Aţi văzut cum se hirotoneşte diaconul şi preotul? Când se hirotoneşte, diaconul stă la icoana Mântuitorului, apoi la icoana Maicii Domnului… Aşa făceau înainte şi mirii. Acum nu mai fac aşa. De ce? Pentru că oamenii au dorit să scoată sacrul şi să pună în loc ceea ce este prestant. Primarul sau ofiţerul de stare civilă îşi pune o banderolă, citeşte… Şi se creează un protocol. Apoi iau garoafe şi le înclină, unii aruncă cu confetii… De ce? Se doreşte o ambianţă, care nu e rea, dar e altceva. În momentul în care scoţi Cununia din Liturghie şi în loc de împărtăşanie dai mirilor vin în care mai înmoi şi un pişcot… Trebuie să ştim foarte clar ce am făcut noi: am scos, am desacralizat. De ce? Aşa au vrut oamenii. Şi aşa vor şi acum. Problemele apar cam la un an. Ori nu face copii, ori face copii, ori copilul nu ştiu cum e, ori nu merge căruţa, sita a rămas totuşi nouă, nu s-au obişnuit unul cu altul etc. De asta există probleme, pentru că începutul e prost!"
Extras din Părintele Nicolae Tănase, De la prietenie la iubire, Căsătoria – taina iubirii creștine, Editura Agaton, 2011, p. 95