ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sebastian Ghiţă a declarat, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Cătălin Tolontan, că Microsoft nu a vândut nici o licenţă şi a încasat 400 de milioane de euro. Deputatul a explicat că acestea nu au fost vândute, deoarece calculatoarele care se aflau în ministere aveau deja licenţe.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Redăm mai jos fragmente din interviu acordatul jurnalistului Cătălin Tolontan:

Cătălin Tolontan: Și unde nu e egală justiția? La Microsoft?
Sebastian Ghiţă: Exact! Știți ce ne-a vândut Microsoft?

C.T.: Licențe.
S.G.: Nu. Asta se spune pe televiziuni. Nu ne-a vândut nici o licență! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licențe.

C.T.: De unde?
S.G.: De la noi, eu eram în afacerea IT la jumătatea anilor 2000 și știu ce spun. La un moment dat, exista obligația ca toate firmele care vindeau calculatoare să le vândă împreună cu licențe. Pe care noi le cumpăram, era sub 100 de dolari, de la Microsoft. Și atunci ce au făcut americanii? Au zis că vând Guvernului upgradarea, adică posibilitatea de a descărca îmbunătățirea softului."

Sebastian Ghiţă a declarat, totodată, că cele 400 de milioane de euro au fost cheltuite pentru nimic, iar noile versiuni nici nu au fost descărcate.

C.T.: Adică ne dau versiunile ulterioare.
S.G.: Teoretic. Doar teoretic! Însă pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descărcate! Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Și de aici s-au luat șpăgile pe care le vedem astăzi la televizor.

C.T.: O secundă vă rog! Dacă facem o cerere la Microsoft să ne spună pe cîte calculatoare cu licențe ale Guvernului României s-au descărcat în anii ăștia softurile, ca să știm ce am plătit, spuneți că vom afla că pentru sute de mii de calculatoare s-au descărcat doar câteva mii de softuri?!!!

S.G.: Nu! Eu spun că s-au descărcat spre zero licenţe! Eu spun că am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro. Și Microsoft nu e singurul exemplu. Mai am să vă povestesc.

Sebastian Ghiță spune, astfel, că a vorbit cu “sute de oameni de afaceri români” care reclamă că străinii sunt tratați privilegiat și care avertizează că “de acum înainte, și politicienii, și funcționarii să se aștepte să fie reclamați la DNA dacă mai cer și un capăt de ață”

C.T.: De ce ar fi acceptat România așa ceva de la Microsoft?
S.G.: Nu România. Unii din România. Trebuie să știm toți ceea ce, mă rog, procurorii nu o spun: nouă nu ne trebuiau acele servicii!

C.T.: Deci Microsoft știa și de șpaga către politicieni, de vreme ce avea nevoie de bunăvoința lor la achiziția a ceva despre care spuneți că era nefolositor?
S.G.: Şefii Microsoft din România, nu unul, ci mai mulți care s-au succedat, ofereau privilegiul reprezentării unor intermediari. Cum era Florică, celebrul Florică. Dacă o parte din bani se întorceau la ei, cred că procurorii pot afla. După cum, banii dinspre Florică plecau și la partide.

Totodată, Sebastian Ghiţă spune că Microsoft făcea drumuri la Guvern și la Ambasada SUA şi că au minţit atât Guvernul României, cât şi Ambasada. În plus, el declară că s-au luat șpăgi imense

"Știți că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Cînd și-a dat seama că se întîmplă în mai multe țări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală și să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vîndut o hîrtie pe 400 de milioane de euro", spune Sebastian Ghiţă. "Microsoft știa că noi avem licențe că de la ei le luaserăm! Și totuși, a pus Guvernul să cumpăre suport. Funeriu, Sandu și alții de i-am pus noi, românii, miniștri au semnat. Nu ne trebuiau aceste servicii! E o profundă și mare porcărie organizată de această companie Microsoft", mai spune Sebastian Ghiţă.

C.T.: Ați spus că aveți și alte exemple.
S.G.: Oracle a vrut de curând să facă același lucru. Ne-a vândut softuri de sute de milioane de euro.

C.T.: Softuri de baze de date?
S.G.: Da. Și acum veniseră, după formula Microsoft, să le cumpărăm upgradarea. Să ne fure și Oracle o tură! Am reușit să evităm asta! Știți că Ministerul de Finanțe nu are nici acum un soft integrat? Au zis că-l fac multinaționalele, că noi nu știm. Uite că softul de la APIA, cu plăți de un miliard de euro pentru România, l-a făcut o firmă românească, Siveco. La Casa de Sănătate l-a făcut Teamnet. UTI a făcut SEAP-ul. Nu suntem chiar ultimii oameni!

C.T.: Discursul acesta l-am văzut la Sorin Ovidiu Vîntu pe blog acum cîteva săptămâni. Că lupta anticorupție se va termina cu raderea tuturor antreprenorilor români. Sunteți colegi de idei.
S.G.: Eu nu sunt coleg de nimic cu domnul Vântu.

C.T.: Păi, omul spune fix același lucru!
S.G.: Lupta anticorupție este importantă. Vă mai zic o dată! Eu voi accepta orice decizie dă judecătorul, dacă voi fi trimis în instanță. Așa facem dacă vrem să trăim într-o societate civilizată. Dacă nu, facem ca Buzăianu și renunțăm la cetățenie și mergem în Elveția că nu credem în justiția de aici. Nu e cazul la mine. Eu în România vreau să trăiesc.

Interviul integral îl găsiţi pe blogul lui Cătălin Tolontan