ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, a declarat duminică după-amiază că persecuția creștinilor din orașul irakian Mosul, de către jihadiștii Statului Islamic (SI) poate fi considerată o crimă împotriva umanității, relatează AFP.

În momentul în care sute de familii creștine fug din Mosul după un ultimatum al SI, Ban Ki-moon a "condamnat în modul cel mai ferm cu putință persecuția sistematică a minorităților din Irak de către Statul Islamic și grupările armate care îi sunt afiliate".

Într-un comunicat al ONU, Ban Ki-moon s-a declarat "deosebit de tulburat de informațiile cu privire la amenințările contra creștinilor din Mosul", secretarul general adaugând că "atacurile sistematice contra civililor din cauza originii lor etnice sau a apartenenței religioase pot constitui o crimă împotriva umanității ai cărei autori vor trebui să dea socoteală".

Statul Islamic, care a preluat joi controlul asupra orașului Mosul, a lansat vineri un ultimatum care dă minorității creștine câteva ore pentru a părăsi zona. Săptămâna trecută, SI a lansat un apel creștinilor din cel de-al doilea oraș al țării "să se convertească la Islam, să plătească o taxă specială ori să părăsească orașul", în caz contrar urmând să fie executați.

Drept urmare sute de familii creștine au început să fugă din Mosul, moment în care, Ban Ki-moon a "condamnat în modul cel mai ferm cu putință persecuția sistematică a minorităților din Irak de către Statul Islamic și grupările armate care îi sunt afiliate".

Înainte de invazia americană din 2003, în Mosul locuiau nu mai puțin de 60.000 de creștini.