ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, și managerul general al CEC, Radu Grațian Ghețea, au declarat vineri că, după părerea lor, creditul contractat de Ioana Băsescu pentru terenul agricol de la Călărași nu prezintă nereguli. Cu toate acestea, Adrian Vasilescu a afirmat că, pentru îndepărtarea oricărui dubiu, BNR a demarat o anchetă.
N-am spus că am analizat, am spus că l-am citit, pentru că nimeni de la Banca Naţională, în afară de Direcţia de supraveghere şi cei ce intră direct în contact cu CEC, nu are drept să se uite într-un contract de credite şi într-un cont personal şi să facă comentarii privind acest contract. Am spus că am căpătat de la voi acest contract care a fost făcut public de clientul băncii, de doamna Ioana Băsescu.

L-am citit şi mie, ca jurist, nu mi s-a părut nimic în neordine cu acest contract, spun că mi s-a părut pentru că pot fi multe lucruri în dosarul respectiv care să nu fie în neregulă, cum pot fi toate lucrurile în regulă. De aceea, Banca Centrală a luat decizia să facă o comisie care să meargă la CEC să facă o inspecţie de conformitate.

La rândul său, șeful CEC, Radu Grațian Ghețea, a îndemnat la calm și la finalizarea anchetei BNR:
Voi face doar o declarație și nu am disponibilitatea de a răspunde la întrebări. Cu altă ocazie voi face mai multe declarații. Nu pot da detalii sau informații despre activitatea vreunui client și nici despre bancă. Despre creditul care se tot vorbește consider că nu s-au încălcat nici legile, nici normele BNR și nici normele interne ale băncii. Există în acest moment o investigație, va urma ancheta de la Parlament și haideți să lăsăm lucrurile să fie clarificate de cei în drept.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu a afirmat că, în cazul în care comisia BNR va găsi totuși nereguli în aces caz, CEC ar putea fi obligată să provizioneze integral creditul.
Sancţiunea este una singură pentru că este un contract comercial. Este o situaţie foarte specială. Un contract comercial nu intră în prevederile supravegherii pe care o face banca centrală. BNR nu urmăreşte acordurile comerciale decât dacă apar riscuri din aceste acorduri. Iar sancţiunea pe care o poate da banca centrală este clară, în condiţiile în care ar fi nereguli aici ar proviziona acest credit.

Ioana Băsescu, fiica preşedintelui României, a achiziţionat, în luna septembrie a acestui an, mai multe parcele de teren, de mărimi diferite, cu o suprafaţă totală de 290,41 de hectare în comuna Nana, judeţul Călăraşi, de la firma SC Berfige SRL, cu sediul în Bucureşti. Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, preţul de vânzare a fost de 5.844.864,25 lei. Potrivit contractului de credit încheiat cu CEC, dat publicității chiar de Ioana Băsescu, suma împrumutată a fost  de 4.600.000 de lei, este acordat pe o perioadă de 30 de ani iar rata lunară se ridică la suma de 30.266,51 lei, cu o rată anuală a dobânzii variabilă - 1,90% rată fixă şi 4,63 ROBOR.