ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Activitatea managerulului CEC, Radu Grațian Ghețea, va fi analizată în cadrul unei anchete senatoriale, care a fost aprobată luni, în plen, cu 102 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi cinci abţineri. Preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Cosmin Nicula (PSD), a afirmat că la ședințe va fi invitat și ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, iar senatorii vor lua în discuție și modul în care CEC i-a acordat Ioanei Băsescu un credit care depășește un milion de euro.
Azi am propus în Biroul Permanent înfiinţarea unei subcomisii în cadrul Comisiei pentru buget-finanţe privind anchetarea activităţii CEC. CEC fiind o bancă a statului român, cred că este cazul să vină să dea câteva explicaţii cu privire la ultimele evenimente pe care le-am văzut în presă.

Nu am discutat despre fiica preşedintelui României în cadrul Biroului Permanent. Cred că este o bancă a statului şi fiecare cetăţean din România merită să acceseze un credit atât de performant acordat de către CEC.

Categoric, la şedinţele subcomisiei va fi invitat şi domnul preşedinte Radu Gheţea, ca să prezinte un raport de activitate pe care o desfăşoară în cadrul CEC şi ulterior vom lua o decizie. Conducerea CEC şi toate persoanele care sunt implicate sau asupra cărora planează suspiciuni de corupţie sau de altă natură vor fi invitate la audieri. De asemenea, va fi invitat şi vicepremierul Guvernului, Daniel Chiţoiu. Vom analiza întreaga activitate managerială a conducerii CEC condusă de Radu Gheţea.

Declarația lui Cosmin Nicula a fost făcută la câteva ore după ce liderului grupului PSD dim Senat, Ilie Sârbu, a afirmat că Radu Grațian Ghețea va fi audiat de subcomisie cu privire la modul în care CEC i-a acordat Ioanei Băsescu creditul de peste un milion de euro.

Potrivit documentelor, creditul la CEC Bank, în valoare de 4.600.000 de lei, este acordat pe o perioadă de 30 de ani iar rata lunară se ridică la suma de 30.266,51 lei, cu o rată anuală a dobânzii variabilă – 1,90% rată fixă şi 4,63 ROBOR. În contract, se menționează că preţul de vânzare al terenului a fost de 5.844.864,25 lei.

Contractul stipulează că Ioana Băsescu a achitat un avans de 278.337,45 euro, echivalentul în lei, adică 21,30% din valoarea de achiziţie a terenului.  Prima rată a fost achitată în luna septembrie.

Din documentele date publicităţii de fiica preşedintelui reiese şi că suma împrumutată de la CEC Bank a fost garantată cu terenul achiziţionat.

Ioana Băsescu a achiziţionat mai multe parcele de teren, de mărimi diferite, cu o suprafaţă totală de 290,41 de hectare în comuna Nana, judeţul Călăraşi, de la firma SC Berfige SRL, cu sediul în Bucureşti, potrivit contractului de vânzare-cumpărare, în luna septembrie a acestui an. Istoricul parcelelor de teren cumpărate este trecut în contractul de vânzare-cumpărare.