ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Participarea unor avioane de luptă israeliene la parada organizată duminică în Croația pentru a comemora operațiunea „Furtuna” din 1995 a atras virulente critici din partea Belgradului, informează luni agenția croată de presă Hina.

„Serbia este profund dezamăgită de participarea unor piloți și avioane (la parada de duminică) deoarece pentru noi operațiunea Furtuna din 1995 a fost un fel de pogrom”, a declarat ambasadorul sârb în Israel, Milutin Stanojevic, ziarului The Times of Israel.

„A fost cel mai mare exod al unui popor după Al Doilea Război Mondial", a spus ambasadorul, preluat de Agerpres, adăugând că participarea Israelului la sărbătorirea victoriei Croației "nu este un gest prietenesc față de Serbia".

Duminică, avioane F-16 israeliene au survolat orașul croat Knin, alături de avioane MiG-21 croate, în cadrul festivităților care au marcat împlinirea a 23 de ani de la operațiunea „Furtuna”, care i-a permis Croației, în 1995, să recucerească teritoriile controlate de către minoritatea sârbă.

Declararea independenței Croației față de Iugoslavia, în 1991, a fost urmată de un război între forțele Zagrebului și minoritatea sârbă, care intenționa, la rândul ei, să își proclame independența față de Croația. Conflictul s-a soldat cu circa 20.000 de morți. Pe 4 august 1995, forțele croate au lansat operațiunea „Furtuna”, pentru a prelua controlul unei mari părți a teritoriilor deținute în Croația de către etnicii sârbi. Operațiunea a încheiat războiul cu prețul câtorva mii de morți și răniți și cu peste 250.000 de sârbi refugiați din Croația în Bosnia și în Serbia.

Israelul este primul stat străin care a participat activ la parada anuală organizată în Croația pentru a marca operațiunea „Furtuna", a spus Stanojevic. Totuși, The Times of Israel a citat surse din Croația conform cărora la manifestările de la Knin au luat parte și oficiali americani. 

Ministerul israelian de Externe a refuzat să comenteze participarea avioanelor israeliene la paradă, menționează Hina. Media de la Belgrad au relatat în schimb, citând tot din The Times of Israel, că participarea avioanelor israeliene a avut loc în contextul unor acorduri israeliano-croate în domeniul armamentului în valoare de o jumătate de miliard de dolari. În ianuarie, premierul israelian Benjamin Netanyahu și cel croat Andrej Plenkovic și-au anunțat planurile privind vânzarea a circa 30 de aparate F-16 israeliene către Croația, tranzacție care ar urma să fie finalizată în 2020.