ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Serbia a anunțat luni că, în data de 24 noiembrie, va demara construcția gazoductului South Stream. Anunțul a fost făcut după o întâlnire a premierului Ivica Dačić cu șeful Gazprom, Alexey Miller.
Prin construcția gazoductului, Serbia își demonstrează statornicia în implementarea înțelegerii energetice semnate cu Rusia. Este în interesul ambelor țări să implementeze această înțelegere, iar pentru Serbia este important, întrucât va face din țara noastră un important nod energetic al regiunii.

Costul estimativ al lucrărilor este de 1,7 miliarde de euro, iar acesta va fi acoperit în urma unui împrumut pe o durată de 20-30 de ani, potrivit lui Alexey Belogorev, de la Institutul de Energie Strategică.
Construcția reală va începe numai atunci când se va găsi și soluția finanțării. Iar aceasta va fi făcută ca în Bulgaria, pe termen lung, de 20-30 de ani, iar banii vor fi plătiți din transportul de gaze. De aceea, acum discuțiile sunt concentrate pe termenii împrumutului. Sperăm să obținem condiții avantajoase, cum a reușit Bulgaria, iar dobânda să fie 4,25% pe an.

Alexey Miller s-a întâlnit și cu președintele Serbiei, Tomislav Nikolić, iar în cadrul discuțiilor cu cei mai înalți responsabili de la Begrad s-a pus și problema datoriilor fostei republici iugoslave. Concluzia a fost că, până la sfârșitul anului, ”trebuie găsită o soluție pentru ca acestea să fie stinse”.

De asemenea, Alexey Belogorev a susținut că ”problemele de comunicare” dintre politicienii de la Belgrad și cei de la Moscova nu va afecta problema gazoductului South Stream.
Chestiunile geopolitice și cele de securitate a energiei sunt dincolo de cele economice. Dar, în acest caz, nu există posibilitatea de a ne întoarce înapoi, fiindcă lucrurile au ajuns destul de departe, deci proiectul nu mai poate fi abandonat. Cu siguranță, el va fi realizat.

Fie că le convine sau nu, trebuie să ia în considerare situația economică reală a țărilor din Balcani, iar toată lumea să se întâlnească la jumătatea drumului.

De asemenea, oficialitățile de la Belgrad au anunțat că au finalizat și studiul de fezabilitate și un proiect de expropriere.

Lungimea totală a gazoductului South Stream va fi de aproximativ 2.400 de kilometri, iar, din 2015, se estimează tranportarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze anual, din vestul Mării Negre, până în Italia și Austria.