ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituţională a României a amânat, miercuri, dezbaterile în cazul sesizării preşedintelui privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscrişi în liste, anunţă Agerpres.

Motivul amânării, a cărei dată a fost stabilită pentru 14 noiembrie, a fost imposibilitatea constituirii completului de judecată, trei dintre membrii CC lipsind de la şedinţă.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională, ca urmare a modificărilor aduse legii, care ar permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară şi ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a consultării populare.

Traian Băsescu afirmă în motivele sesizării că pragul de participare la referendum de 30% din alegătorii înscrişi în liste contravine principiilor constituţionale, deoarece manifestarea democratică a suveranităţii poporului se asigură doar prin participarea majorităţii cetăţenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.