ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopii Nicodim al Severinului și Strehaiei, Paisie Lugojanul și Galaction al Alexandriei și Teleormanului au oficiat miercuri Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orșova. 
 
Episcopul Galaction a evidențiat încercările pe care le-au trăit Părinții Maicii Domnului: „Istoria sfântă ne spune că Sfinții Părinți Ioachim și Ana erau oameni credincioși, căutau să-și împlinească îndatoririle credinței față de Dumnezeu cu toată sârguința însă Dumnezeu a îngăduit în viața lor o încercare: faptul că nu aveau copii”. Părintele Episcop a subliniat că Părinții Maicii Domnului au trăit cu multă umilință și nu și-au pierdut nădejdea în Dumnezeu, iar pentru aceasta au fost răsplătiți la „plinirea vremii”, relatează Basilica.
 
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Nicodim a vorbit despre ctitorul Mănăstirii Sfânta Ana din Orșova, cunoscutul ziarist din anii interbelici Pamfil Șeicaru, care a luptat, în calitate de tânăr sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie, în primul Război Mondial.
 
Ceea ce l-a determinat să ridice un așezământ destinat viețuirii de obște este o întâmplare petrecută în anii războiului, care l-a marcat profund: în toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moșului unde se află mănăstirea, ziaristul a fost acoperit cu pământ de explozia unui obuz, alături de camaradul său de arme, Petre Găvănescu. Amândoi au scăpat cu viață, iar Șeicaru a făgăduit să ridice în acel loc, atunci când va avea posibilitați materiale, o mănăstire, în semn de mulțumire lui Dumnezeu, dar și „în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare”, după cum nota el însuși în actul de donație a mănăstirii către Mitropolia Olteniei.
 
La final, ierarhii au oficiat o slujbă de pomenire pentru Pamfil Șeicaru și pentru toți ctitorii așezământului monahal.