ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul educaţional-social ortodox „Sfântul Haralambie“ al Parohiei Flămânda, Protoieria 4 Capitală, a fost sfinţit luni, de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, în ziua în care Ortodoxia îl sărbătorește pe sfântul martirizat la vârsta de 113 ani, în Antiohia, care este considerat un mare apărător de ciumă, potrivit publicației Lumina. În acest centru funcţionează o grădiniţă în care învaţă 13 copii şi un after-school la care sunt înscrişi 13 elevi.

AICI, DETALII DESPRE OPERA SOCIAL-FILANTROPICĂ A BISERICII ORTODOXE ROMÂNE!

Biserica Flămânda, unde slujește preotul paroh pr. David Pestroiu, consilier eparhial în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. Potrivit pisaniei, aceasta a fost un „schitişor de lemn“, ridicat de un oarecare Dimitrie, în anul 1766, şi închinat Mitropoliei ca metoc.
Ziua Sfântului Haralambie este pentru noi sărbătoarea hramului bisericii. În acelaşi timp, Sfântul Haralambie este ocrotitorul preaiubit al activităţilor cu caracter social-filantropic, educaţional, pastoral şi misionar pe care le-am iniţiat aici din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu sprijinul credincioşilor. Aşa se face că de câţiva ani ne-am străduit să amenajăm într-o casă veche, care se apropie de vârsta de 80 de ani, un centru educaţional-social ortodox. Aici învaţă laolaltă şi copii care necesită asistenţa noastră, dar şi copiii ai căror părinţi doresc pentru ei o educaţie creştină, o educaţie care a dat ţării noastre mari valori ale culturii şi ale ştiinţei româneşti, o educaţie care a pornit de la şcolile care existau pe sub streşini de biserici.

PS Episcop Varlaam Ploieşteanul a făcut o scurtă prezentare Sfântului Haralambie.
Sfântul Haralambie a fost martirizat în anul 202, când la vârsta de 113 ani, în calitate de episcop al Magneziei, o localitate din Asia Mică, a fost arestat de proconsulul oraşului, Iulian, şi obligat să accepte religiile păgâne. Sfântul Haralambie a dat dovada unei fermităţi şi a unei demnităţi cu totul excepţionale, motiv pentru care a fost chemat la Antiohia de Septimiu Sever şi obligat să renunţe la credinţa sa. El este considerat şi un mare apărător de ciumă; de aceea, în Evul Mediu, când multe părţi ale Europei au fost răvăşite de această boală molipsitoare, cultul şi prestigiul Sfântului Haralambie au crescut foarte mult. Mai mulţi domnitori şi boieri români au adus în ţară părticele din moaştele sfântului tocmai pentru a proteja poporul de ciumă şi de foamete.

O GALERIE FOTO de la eveniment este disponibilă în ziarul Lumina.