ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Să lămuresc mai întâi termenii: ce înţeleg prin sfinţii "politici"? Sfinţii "politici" sunt cei care, prin implicarea lor fermă şi clară, de pe poziţii autentic creştine, prin mărturisirea lor creştină în politică, au reuşit dacă nu să producă o schimbare în bine a societăţii, să lase măcar urma mărturiei lor. Ei sunt cei care, de multe ori, s-au ridicat împotriva statului şi societăţii în care trăiau, pentru a mărturisi pe Hristos. Sunt sfinţii care apar ca rezultat inevitabil al tensiunii dintre Hristos şi Cezar.

Astfel de sfinţi găsim în rândurile martirilor creştini din primele patru veacuri ale erei noastre. Astfel de sfinţi găsim în timpurile noastre- în toată lumea controlată de comunişti şi de alte regimuri care făceau imposibilă mărturisirea creştină. Pe ei îi putem defini simplu prin formula "Non possumus"- "Nu putem"- imposibilitatea de a face compromisuri în materie de credinţă şi de morală la presiunea politică.

Sfinţii Statului sunt sfinţii bunei şi armonioasei guvernări. Ei sunt împăraţii, regii, voievozii care prin felul lor de a guverna şi de a armoniza şi de a apăra relaţia dintre Biserică şi Stat, şi-au dobândit locurile în calendar.

Prima categorie de sfinţi sunt semnul unor societăţi civile sănătoase, în care Creştinismul a fundamentat o reacţie critică şi fermă faţă de presiunile vremurilor. Ei sunt semnul sănătăţii Bisericilor locale care i-au recunoscut ca sfinţi : Biserici capabile să recunoască şi să încurajeze mărturisirea până la consecinţele ultime: moartea mucenicească.

A doua categorie de sfinţi sunt memoria vie a încercărilor (tot timpul nereuşite) de a armoniza voia lui Dumnezeu cu legea omenească. De obicei genul acesta de încercări de armonizare nasc tirani, nu sfinţi- cu atât mai mult sunt de apreciat conducătorii politici care au reuşit să depăşească ispitele puterii supunându-se voii lui Dumnezeu mai mult decât propriilor lor capricii.

Constantin Brâncoveanu şi cei dimpreună cu dânsul fac parte din ambele categorii de sfinţi. Şi de aceea, la 300 de ani de la moartea lor martirică, merită să ne plecăm capul şi să ne smerim gândurile în rugăciune către ei.