ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În numeroase stațiuni montane din întreaga țară, căderile masive de zăpadă nu au pus numai probleme administrative, ci ar putea însemna și o creștere a numărului de turiști, iubitori de sporturi de iarnă.

Astfel, toate pârtiile de pe Valea Prahovei sunt deschise, inclusiv la Sinaia, unde se poate schia pentru prima dată în acest sezon. "Perla Carpaților" este singura staţiune din judeţ care are un domeniu schiabil de altitudine. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sinaia, toate pârtiile din această staţiune, inclusiv cele de la Cota 2.000, sunt practicabile, stratul de zăpadă măsurând între 30 şi 60 de centimetri.În ultimele patru zile, aici s-au efectuat lucrări de întreţinere şi bătătorire a stratului de zăpadă, au fost puse balize şi plase de siguranţă şi s-au montat semnalizatoare.

De asemenea, ambele pârtii din staţiunea Buşteni, respectiv Kalinderu I şi II, au fost amenajate, stratul de zăpadă bătătorită ajungând la aproximativ 70 de centimetri.

La Azuga, a fost amenajată pe toată lungimea ei pârtia Sorica, în timp ce pe Cazacu pot coborî în special cei care practică snowboard sau freeride. Administratorul domeniului schiabil din staţiune, Vasile Richea, a explicat că pe pârtia Cazacu este doar zăpadă naturală, fiind amenajată doar parţial deocamdată.
De asemenea, pârtiile din staţiunile montane Straja şi Parâng sunt pregătite pentru iubitorii sporturilor de iarnă, fiind cotate cu notă maximă de către salvamontiştii din cele două zone schiabile ale judeţului Hunedoara. Stratul de zăpadă în cele două staţiuni măsoară aproape o jumătate de metru, iar instalaţiile de transport pe cablu funcţionează la capacitatea normală.

În staţiunea Parâng se poate schia pe pârtiile B, Europarâng şi pe sub telescaun, stratul de zăpadă măsurând aproape o jumătate de metru. Toate pârtiile au fost bătute cu utilajele speciale. Accesul în staţiunea Straja se poate face cu maşina, pe drumul judeţean care pleacă din oraşul Lupeni sau cu telegondola. Turiştii care aleg staţiunea Parâng vor putea ajunge acolo doar cu telescaunul, staţia de plecare fiind în Petroşani.

Salvamontiştii se aşteaptă ca numărul turiştilor să crească la acest sfârşit de săptămână până la circa 2.500 de persoane mai ales că starea pârtiilor este bună, iar elevii au intrat în vacanţă.
Nu în utimul rând, stratul de zăpadă bătătorită depus pe pârtiile Domeniului Şureanu, în Munţii Sebeşului, şi la Arieşeni, în Munţii Apuseni, de 40 de centimetri, respectiv de 30 de centimetri, este perfect practicabil pentru schi şi snowboard, a declarat, vineri, Rareş Tileagă, consilier în cadrul Serviciului Turism al Consiliului Judeţean Alba, potrivit Agerpres. Din cele nouă pârtii, în acest weekend vor fi funcţionale şapte.

Conform prognozelor meteo, la Şureanu nu va mai ninge în weekend, iar temperaturile vor fi negative, respective între -12 şi -5 grade Celsius, ceea ce va face ca stratul de zăpadă să se menţină în condiţii foarte bune. Instalaţiile de cablu - teleschiul 'Curmătura' şi telescaunul 'Auşel' - vor funcţiona în regim normal, între orele 10.00 şi 17.00. Teleschiul 'Şureanu' este oprit.

Accesul spre Domeniul Şureanu, amplasat la una din cele mai mari altitudini din ţară, respectiv peste 2.000 de metri, în extremitatea sudică a judeţului Alba, se face pe DN67C, pe traseul Sebeş-Şugag-Lacul Oaşa, apoi pe un drum judeţean, lungimea totală fiind de 82 de kilometri, care pot fi parcurşi în două ore. Drumul între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu, în lungime de 18 kilometri, este deszăpezit şi se află într-o stare foarte bună, doar în cazuri excepţionale de blocaje în pantă fiind necesare lanţurile pentru roţi, a menţionat Rareş Tileagă.

Se asigură asistenţă Salvamont la baza pârtiilor şi există monitori de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei. De asemenea funcţionează centre de închiriere schi & snowboard atât în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei, cât şi la baza pârtiilor. Serviciul Turism recomandă prudenţă în zona de off-piste, unde se află bolovani şi cioturi de brad, şi să se ţină cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor de schi.

Domeniul Schiabil Şureanu este printre cele mai vaste din ţară, lungimea pârtiilor totalizând peste zece kilometri.

Datorită ninsorilor din ultimele zile, sezonul de schi a cunoscut o bună revenire şi la Arieşeni, situată la limita judeţelor Alba şi Bihor, unde stratul de zăpadă este suficient. Turiştii sunt aşteptaţi pe toate cele trei pârtii de schi - Vârtop 1 şi Vârtop 2, în judeţul Alba, şi Piatra Grăitoare, în judeţul Bihor, care au o lungime totală de trei kilometri, fiind situate la o altitudine maximă de 1.400 de metri.

Conform prognozelor meteo, la Arieşeni va fi vreme frumoasă la acest sfârşit de săptămână, cu temperaturi între -10 şi -2 grade Celsius. Sunt funcţionale toate cele trei teleschiuri.

De la Alba Iulia până la Arieşeni sunt 120 de kilometri, pe DN74A şi DN75, care pot fi parcurşi în aproximativ două ore şi jumătate.