ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Siria şi-a distrus toate instalaţiile declarate de producere a armelor chimice, îndeplinind astfel o cerinţă fixată în cadrul programului de eliminare a arsenalului său chimic, a indicat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) într-un document consultat joi de agenţia Reuters.

Conform documentului citat, din raţiuni de securitate experţii internaţionali nu au reuşit să viziteze două din cele 23 de situri declarate de guvernul de la Damasc, dar acesta din urmă ar fi mutat instalaţiile de producţie din aceste două situri în cele unde s-au efectuat inspecţiile.

Regimul sirian a acceptat în luna septembrie o înţelegere între Rusia şi Statele Unite ce prevede neutralizarea arsenalului său chimic, reuşind astfel să evite o intervenţie militară americană, ce ar fi fost un răspuns la un atac cu arme chimice din apropiere de Damasc, soldat cu sute de morţi în rândul civililor şi imputat actualei puteri de la Damasc.

Conform rezoluţiei adoptate de Consiliului de Securitate al ONU, distrugerea echipamentelor de producere a armelor chimice siriene are ca termen limită 1 noiembrie 2013, iar cea a stocurilor de arme de acest fel trebuie definitivată până în prima jumătate a anului 2014.

Consiliul OIAC urmează să se reunească pe 5 noiembrie pentru a examina un plan transmis de autorităţile siriene în vederea eliminării acestui arsenal, urmând ca până pe 15 noiembrie să stabilească termenele diferitelor etape ale acestei operaţiuni.