ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Sibiu se desfăşoară până pe 15 iulie o Şcoala de vară a Academiiei Române pentru istorici şi cercetătorii români din jurul României. Tema cursurilor școlii de vară din acest an o reprezintă ,,Provocările istoriei ca știință și disciplină de învățământ la începutul mileniului trei", iar la evenimentul organizat de Guvernul României, prin Departamentul politici pentru relația cu românii de pretutindeni, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane și Universitatea ,,Babeș-Bolyai", participă profesori din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria și Serbia.

La deschiderea lucrărilor au adresat cuvinte de salut şi prelegeri inaugurale prof. univ. dr. Ioan Cindrea - preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, IPS Laurenţiu Streza - Mitropolitul Ardealului, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea - rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. dr. Ştefan Firu - inspectorul şcolar general al judeţului Sibiu, prof. univ. dr. Sabin Luca, directorul general al Muzeului „Brukenthal” din Sibiu, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” și directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române (foto).

Conform programului Scolii de vară, la lucrările din ziua de joi, doamna Maria Berényi, directoarea Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria s-a prezentat cu lucrarea „Fundaţia Gojdu după Pacea de la Trianon”, informează ActiveNews citând Foaia Românescă a românilor din Ungaria (PDF integral AICI).