Un ceremonial religios, prin care au fost pomeniți cei care în urmă cu mai bine de șase decenii erau strămutați în Câmpia Bărăganului în noaptea însângerată a Rusaliilor, s-a săvârșit  sâmbătă, la Timișoara. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți de la Catedrala Mitropolitană, la Monumentul dedicat foștilor deportați în Bărăgan din Parcul Justiției. 
 
În noaptea de 18 iunie 1951 era pusă în mișcare una dintre cele mai crunte acțiuni de persecuție politică ale regimului stalinist ateu instalat în România după război. 40.320 de persoane din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți au fost ridicate din căminele lor și deportate în Bărăgan, în contextul încordării relațiilor dintre România și Iugoslavia, exclusă în 1948 din Comintern. Au luat calea lagărelor de muncă din Bărăgan români bănățeni, români basarabeni, nord-bucovineni și aromâni refugiați în zonă, germani, sârbi și bulgari. Considerați ”dușmani ai orânduirii”, deportații au îndurat suferința și opresiunea regimului instalat de ocupația sovietică și s-au putut întoarce la casele lor abia în 1956. 
 
După slujbă, participanții la eveniment au rostit scurte alocuțiuni, ce au avut menirea de a reitera suferința și jerfta celor care cinci ani de zile au pribegit printre ciulinii Bărăganului. Totodată, Părintele Mitropolit Ioan a adresat un cuvânt duhovnicesc celor care au trait această dramă, cu mari conotații istorico-sociale pentru spațiul bănățean. La final, Președintele Asociației Foștilor Deportați din Bărăgan, ing. Petru Mirciov, a prezentat o nouă apariție editorială, cartea  „Deportații în Bărăgan, Generațiile D.Oˮ, a scriitorului timișorean Marcel Sămânță (D.O = domiciliu obligatoriu).
 
La manifestările prilejuite de acest moment au luat parte oficilalități locale și județene, oameni de cultură, deportați, urmași ai celor care au avut de suferit de pe urma acestei epurări sociale, reprezentanți ai altor filiale a Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, Comunitatea sârbilor din Timișoara, reprezentanți ai foștilor deținuți politic din România, precum și elevi ai Școlii Gimnaziale Sfântul Antim Ivireanul din Timișoara îmbrăcați în costume naționale, care au intonat cântări religioase și cântece patriotice.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews