ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania aeriană low-cost Primera Air se află în vizorul sindicatului danez al însoțitorilor de zbor FPU pentru modul în care încalcă legislația daneză și îi tratează pe angajații români, relatează Newsromania. 
 
Primera Air este o companie aeriană scandinavă care are sediul la Riga în Letonia, dar a fost înființată ca Jet X în 2003 în Islanda.
 
„Șmecheria suedeză” este modalitatea prin care Primera Air încearcă tot felul de artificii pentru a le plăti românilor salarii mici. Conform sindicatului FPU, mai mult de 100 de români trăiesc în Malmö, Suedia, dar muncesc în Danemarca. Românii sunt plătiți de Primera Air Nordic din Letonia și nu de Primera Air Scandinavia care are baza în Danemarca și pentru care lucrează de fapt. Angajații români nu sunt plătiți în caz de boală, nu beneficiază de pensie și primesc aproximativ jumătate din salariul stabilit de sindicatele daneze la nivel de ramură.
 
Anders Mark Jensen le-a explicat jurnaliștilor că tinerii români cred că își găsesc locul de muncă mult visat, însă „Abia când ajung în țările scandinave află că sunt folosiți ca niște obiecte pentru a se evita legea daneză”, relatează Newsromania în articolul pe care îl puteți citi integral AICI.