ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia Beijingului de a refuza 24 de categorii de deșeuri solide reprezintă un adevărat seism pentru Europa și SUA. Potrivit unui studiu american, publicat în revista „Science Advances", după 1992, China a importat, pentru a recicla,  45% din deșeurile mondiale de plastic, în total 100 milioane tone. China încearcă să reducă poluarea atmosferică, iar uzinele de reciclare contribuie la emisiile de gaze. De asemenea, trebuie să-și prelucreze propriile deșeuri, al căror număr nu încetează să crească.
 
Studiul publicat de cercetătorii de la Universitatea din Georgia a relevat amploarea crizei, prognozele fiind înfricoșătoare. Europa nu prelucrează decât 50% din deșeurile sale, restul fiind până acum expediate în China. Șocul este mai violent în SUA, care expediau aproape 17 milioane tone de materiale neferoase, plastic și hârtie spre ceea ce era, până acum șase luni, prima piață mondială de recuperare a materialelor reciclabile. Și niciunul dintre marii exportatori nu are o slouție de rezervă pregătită. „Ceea ce se întâmplă este istoric. Restul lumii nu poate absorbi deșeurile pe care China nu le mai vrea", estimează Steve Frank, președintele grupului american Pioneer Recycling Services, citat de România Liberă. 
 
Dacă nu se vor lua măsuri, Europa, Japonia și SUA, principalele exportatoare de deșeuri spre China, se vor trezi cu 111 milioane tone de deșeuri plastice până în 2030. Anunțul scăderii importurilor chineze a fost primit ca o victorie de apărătorii mediului, întrucât nu doar că se va reduce poluarea în China, dar țările industrializate vor fi obligate să-și gestioneze problema propriilor deșeuri. Doar 9% din plasticul mondial este reciclat, în acest moment, restul ajungând să fie aruncat în oceane sau pe uscat.