ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Societatea civilă a demarat o campanie pentru salvarea pădurilor din România, unele dintre ultimele păduri virgine rămase în Europa. Campania va începe în străinătate, unde românii au înmânat o scrisoare ambasadelor Austriei din Europa şi Canada, pentru a atrage atenţia asupra rolului nefast pe care compania austriacă Schweighofer îl joacă în accelerarea defrişării pădurilor române.

"Videoclipul realizat de un ONG din SUA (Environmental Investigation Agency), a expus o companie austriacă (Holzindustrie Schweighofer) o companie dominantă pe piaţa produselor din lemn în România şi a declanşat această campanie. În acest film, oficialii companiei austriece, într-un mod foarte explicit, au acceptat de bună voie şi cu bună ştiinţă lemn recoltat ilegal şi au încurajat tăierea suplimentară printr-un sistem de bonus, oferită de un investigator EIA sub acoperire EIA pozând drept investitor străin", se spune în comunicatul Asociaţiei Agora For Life.

Tototdată, se atrage atenţia că "defrişarea masivă s-a accelerat în mod dramatic în România între 2000 şi 2011, perioadă care coincide cu începerea activităţii a trei companii austriece din domeniul prelucrării produselor din lemn: Holzindustrie Schweighofer, Egger şi Kronospan. Modelul de afaceri al acestor societăţi, în special Schweighofer, a avut un impact devastator asupra comunităţilor locale, tradiţiilor şi mediului, aceasta ignorând total conceptul de "dezvoltare durabilă”. Acest lucru a dus la aproximativ 50 000 de locuri de muncă pierdute în economia locală până acum".

Nu în ultimul rând, românii din diaspora reamintesc că, în ultimii 25 de ani, 400.000 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal, producând o pagubă estimată la 5 milioane de Euro. "În fiecare oră, în România, dispar 3 ha de pădure (conform unui raport Greenpeace România)," arată semnatara scrisorii.

Sâmbătă, 9 mai, vor avea loc mai multe proteste de amploare în mai multe orașe din țară față de despăduririle abuzive care au avut loc în ultimii 25 de ani.