ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ansamblul „Banatul” celebrează ”România 100” oferind iubitorilor de folclor  premiera unui spectacol extraordinar, menit să pună în valoare tradiția autentică și să o transmită mai departe. Orchestra dirijată de Sebastian Roșca va interpreta cântece din toate zonele folclorice ale României, incluzând în repertoriu piese celebre cum ar fi Barbu Lăutaru, hora spicatto, sârba de concert sau jocuri de doi. Orchestra ansamblului profesionist „Banatul” va acompania tinerii interpreți Roxana Berinde din zona Bihorului, Bogdan Cioranu din Sibiu, Narcisa Băleanu din Mehedinți și Ioan Alexandrescu, interpret de folclor bănățean, iar invitate speciale la acest eveniment sunt solistele Mihaela Petrovici, Stana Stepanescu și Laura Lavric.

Corpul de balet al ansamblului „Banatul”, coordonat de maeștrii Brândușa și Nicolae Stănescu, celebrează Centenarul prin punerea în valoare a dansurilor tradiționale, în care se regăsesc repere ale identității culturale românești sintetizate în coregrafie.

Zona Banatului va fi reprezentată printr-un tablou coregrafic intitulat „salbele”, care va face o trecere din zona Banatului de câmpie, reprezentat de „sorocul” din Seceani, în zona Banatului de munte, cu „jocul salbelor” de la Ciuchici, „ardeleana” lui Ioane din Cornereva și brâuri de pe Valea Bistrei: „brâul mărganilor”, „paica” și „jocuri de doi”. Maeștrii coregrafi au mai pregătit o suită de 12 jocuri oltenești, cum ar fi „alunelul”, „rustemul”, „mereuțu’ fetelor” și „galonul”, o suită de dansuri din Făgăraș și alta din zona Bihorului, ilustrată coregrafic prin jocurile „pe picior” și „mănunțelul”. 

Spectacolul, organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș, va avea loc joi, 14 iunie, de la ora 19.00, la sala Capitol din Timișoara.