ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marţi, preşedintele  Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), dr. Bogdan George Jansen a anunțat că Spitalele care nu vor primi acreditare până la sfârşitul anului 2015 nu vor intra în contract cu Casele de sănătate. Cele care nu vor primi acreditarea nu se vor închide, ci vor putea să primească finanțare privată.
Dr. Jansen a precizat că, din 500 de unități sanitare dotate cu paturi, doar 77 de unităţi au fost acreditate până în prezent.

“Am format aproximativ 500 de evaluatori externi pe care a trebuit să îi şcolarizăm. În prima fază se acreditează actul managerial-administrativ. CoNAS nu dă amenzi, nu închide spitale, pune la dispoziţie o serie de standarde. Poate nu toate cele 77 de spitale meritau să primească acreditare.Spitalele trebuie să se raporteze la un standard unic de calitate. Avem în vedere o procedură pentru a verifica anual spitalele care sunt acreditate şi care mai au probleme de rezolvat şi dacă acestea nu şi le rezolvă îşi vor pierde acreditarea. Prin noua lege a spitalelor, celor care nu şi-au rezolvat problemele, li se va retrage acreditarea. Spitalele trebuie să fie acreditate până la sfârşitul anului 2015 şi dacă nu au obţinut acreditarea nu vor mai primi finanţare de la Casele de sănătate”.

Președintele Comisiei Naționale a menţionat că există suficient timp ca până la sfârşitul anului 2015 să se finalizeze procesul de acreditare pentru cele 500 de spitale pe baza celor 9 standarde şi a aproximativ 2.100 de indicatori.

Reprezentantul CoNAS a făcut o descoperire în legătură cu instituţia pe care o reprezintă: “CoNAS nu este acreditată internaţional, poate fi acreditată ISO (Internațional Organization for Standardization) în aproximativ 2-3 luni, iar internaţional în aproximativ 2 ani”.
Procesul de acreditare constă în atingerea gradului de îndeplinire, pentru fiecare spital în parte, a unui set extins de indicatori, din diferite grupe de interes.