ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce fostul președinte, Ion Iliescu, a recunoscut într-un interviu pentru Der Spiegel că în perioada sfârșitului anului 2002 - începutul lui 2003, "aliații noștri americani ne-au rugat să le punem la dispoziție un sediu", ies la iveală noi informaţii pe acest subiect.

Declarația este completată de mai multe informații publice, inclusiv dintr-un raport al Congresului SUA, din care reiese că SUA au mituit oficiali români, scrie Flux24.

Publicația americană The Washington Post scria că  închisoarea CIA din România era constituită din șase celule prefabricate, aflate în pivnița unei clădiri guvernamentale din București și că agenții CIA din România i-au mituit pe omologii săi de la București.

Conform aceleiași publicații, în anul 2003, ambasadorul american în România a intenționat să-și informeze superiorii din Departamentul de Stat că pe teritoriul țării noastre se află sedii CIA, dar i s-a transmis că acest lucru nu este posibil chiar de către șeful CIA din România.

Scandalul a ajuns la aceea vreme la Departamentul de Stat, secretarul de stat Richard Armitage convocându-l pe ambasadorul Michael Gust pentru a închide scandalul.

În privința mitei date oficialilor români, a fost vorba despre o sumă din sapte cifre, scrie Washington Post. Dar de la Washington au primit cu un milion de dolari in plus.

Mita apare și într-un raport al Senatului american. Un pasaj despre activitatea CIA arată că, în 2003, în statul în care a existat ”Detention Site Black”, Agenția Centrală de Informații – CIA a dat bani ”până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului” pentru a-și asigura ”cooperarea și sprijinul”. Această menţiune, ”Detention Site Black”, apare în privinţa României.