ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Democraţii şi republicanii americani nu au reuşit nici în cursul acestei nopţi să ajungă la o înţelegere cu privire la ridicarea plafonului datoriei publice a ţării.

Dacă legislativul american nu va adopta o decizie în următoarele 24 de ore, Statele Unite riscă să intre în incapacitate de a-şi achita la scadenţă datoriile, ceea ce ar putea afecta pieţele financiare americane şi internaţionale.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat marţi că ia în considerare coborârea calificativului datoriei Statelor Unite, care în prezent este cel mai bun posibil, AAA, relatează AFP.

Fitch a plasat de mult timp datoria suverană a Statelor Unite sub "supraveghere negativă", explicând că "autorităţile americane nu au ridicat plafonul datoriei în termenul prevăzut, înainte ca Trezoreria să îşi epuizeze măsurile extraordinare".

Agenţia de rating franco-americană este cea mai mică dintre agenţiile de rating financiar după Standard and Poors şi Moody's.

Deşi agenţia "continuă să creadă că plafonul datoriei va fi ridicat, disputele politice şi reducerea marjei de manevră financiară ar putea creşte riscul de default al Statelor Unite", afirmă agenţia.

Trezoreria are încă o capacitate limitată de a face plăţi după 17 octombrie, notează agenţia "ar putea totuşi să fie expusă fluxului volatil de venituri şi cheltuieli".