ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O statuie din Polonia, reprezentând un soldat sovietic care violează o femeie însărcinată, în timp ce îi ţine pistolul la cap, a fost retrasă din spaţiul public, iar autorul ei a fost reţinut de poliţie pentru interogatoriu, scrie presa poloneză.

Statuia - intitulată "Komm Frau " ("Vino aici, femeie", în germană) - arată o femeie gravidă, îmbrăcată într-o rochie şi culcată pe spate, cu un soldat aşezat între picioarele ei, care cu o mână o trage de păr, iar cu cealaltă ţine un pistol, îndreptat spre capul femeii. Monumentul a fost ridicat ilegal pe Calea Victoriei, în oraşul polonez Gdansk.

Autorul statuii, Jerzy Szumczyk, student în anul cinci la Academia de Arte Frumoase, a declarat că a realizat statuia după ce a cercetat cazurile de viol în masă, săvârşite de soldaţii din Armata Roşie în timpul campaniei din 1944-1945, când se deplasa din Europa de Est spre Berlin.

După invazia sângeroasă a Uniunii Sovietice, în 1941, în timpul operaţiunii Barbarossa, în care au fost ucişi milioane de civili sovietici de către armata germană, Armata Roşie a împins frontul spre Vest, până când, în 1945, a cucerit Berlinul. Unii istorici estimează că soldaţii sovietici au violat două milioane de femei germane în timpul ofensivei.