ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul va lansa, în această săptămână, emisiunea de titluri de stat ”Centenar” pentru populație. Titlurile au o maturitate de 5 ani și o dobândă de 4,5% pe an și vor putea fi achiziționate prin Trezorerie sau prin Poșta Română. 

Prezent la un eveniment desfășurat la Ploiești, ministrul finanțelor a lansat câteva atacuri la adresa băncilor: "Nu este corect să vindem titluri de stat către sistemul bancar la o anumită dobândă, iar băncile, la depozitele la lei, să aplice o dobândă mult mai mică, diferența dintre marje fiind foarte mare. Este normal ca și populația să poată cumpăra titluri de stat cel puțin la aceeași dobândă la care împrumută băncile."

Băncile sunt doar finanțatori care-și plasează cât mai avantajos banii pentru ele însele, nu parteneri ai mediului de afaceri, a continuat Eugen Teodorovici. Ministrul a continuat caracterizarea băncilor: "Tot aud că băncile sunt partenerii mediului de afaceri. Nu, băncile vor deveni cu adevărat parteneri pentru mediul de afaceri atunci când vor relaxa foarte mult condițiile de finanțare. Până atunci, sunt finanțatori care-și plasează într-un mod cât mai avantajos finanțele disponibile".
 
Ținta emisiunii de titluri de stat este suma de patru miliarde de lei. Dobânda nu va fi impozitată iar statul garantează sută la sută sumele depuse și dobânzile aferente.