ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eximbank, Banca de Export-Import a României, controlată de Ministerul Finanțelor, a depus o ofertă neangajantă pentru preluarea Băncii Românești, deținută de grecii de la National Bank of Greece. De Banca Românească mai sunt interesate Axxess Capital, J.C. Flowers, actualul proprietar al Marfin Bank, familia Vardinogiannis, precum și Intesa.

National Bank of Greece este obligată, prin acordurile pe care le are cu statul elen și cu organismele care au finanțat-o pentru a se salva, să vândă activele pe care le deține în afara Greciei, printre care se numără și Banca Românească. Este a doua oară când National Bank of Greece încearcă să vândă Banca Românească, după ce în martie Banca Națională a României a respins cererea grupului ungar OTP de autorizare a achiziției. 

Eximbank a fost concepută ca o instituție care să finanțeze companiile autohtone implicate în activitățile internaționale. Pe parcurs, Eximbank și-a sporit sfera de activitate, devenind o bancă de dezvoltare, iar în prezent instituția dorește să își schimbe statutul pentru a deveni o bancă comercială. La finele lui 2017, Banca Românească avea active de peste 6,7 miliarde de lei și un profit de 20 de milioane de lei, fiind una dintre băncile de dimensiuni medii spre mari din România.