ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A cincea ediție a Festivalului Neamului „Ștefan cel Mare și Sfânt” are loc la Chișinău, Cricova și Vadul lui Vodă, în perioada 28 iunie – 2 iulie. Asociația Centrelor Culturale din România, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Spania și Italia organizează cu această ocazie o serie de manifestări în care Ștefan cel Mare și Sfânt va fi celebrat ca figură emblematică a istoriei românești. Dincoace de Prut, la Putna, de ziua Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, va avea loc inaugurarea Portalului Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”.

Sâmbătă, 30 iunie, la ora 15:00, Biblioteca Națională a Moldovei din Chișinău va găzdui un simpozion Cultural-Istoric dedicat domniei marelui voievod. Duminică, 1 iulie, de la ora 17:00, pe bulevardul central al capitalei se va desfășura o paradă a portului popular. Evenimentele artistice se vor derula în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, la Vadul lui Vodă și la Cricova.

Pentru cinstirea apărătorului de credință Ștefan cel Mare și Sfânt, pe 2 iulie, când întreaga lume ortodoxă îl sărbătorește, credincioșii sunt așteptați la o slujbă de rugăciune și pentru depuneri de flori, la statuia Domnitorului din centrul Chișinăului. 
 
Cu prilejul manifestărilor culturale și religioase dedicate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, la Mănăstirea Putna va avea loc luni inaugurarea Portalului Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”. Portalul este închinat jertfei românilor de pretutindeni și din toate timpurile pentru libertate, independență și demnitate națională și, în mod special, românilor care au fost uciși în Masacrul de la Fântâna Albă, din nordul Bucovinei, în data de 1 aprilie 1941. Portalul cuprinde o poartă monumentală, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși în masacrul din 1941 și o fântână.