ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Au mai trecut două săptămâni și mare lucru nu s-a întâmplat. Doar circ. Doamna Elena Udrea îmbucă mici, devorează salam Victoria, Klaus Johannis mărturisește că a dobândit șase case „prin muncă”, Victor Ponta a găsit calea traseismului în social-democrația primarilor, Monica Macovei vrea să-și alunge mahmureala prin metoda găleții cu gheață. Tătucul lor ne spune că ar fi cel mai bun prim-ministru, dar vremea sa a trecut, are nepoței de crescut, iar actualul, la întâlnirile cu el, e un motănel penibil, un „deliciu”. Și, uite, nici la ceremonia de investire ca ministru a prezumtivului infractor Darius Vâlcov nu vine!... Domnul Adrian Papahagi a constatat că a făcut colăcei fără să aibă coadă și necesită dietă fără „E”-uri, că-s toxice. Poetul din el devoalează cruda realitate: „Udrea e alibiul ideal al găunoşeniei lui Ponta”; această remarcă implică şi o sugestie de corectură lexicală: nu se spune „găozar”, ci „găunozar”. În cadrul asociaţiei „Pufoşii spun NU toxinelor”, domnul Teodor Baconschi subscrie frumoaselor gânduri ale colegului. Ţinând cont că donarea de sânge este permisă doar o dată la trei luni pentru o persoană, afirmaţia doamnei Elena Udrea („donez sânge lunar”) nu mai poate fi interpretată în cadru civic, ci doar strict endocrinologic, formularea corectă fiind „încă mai donez sânge lunar”.

În marele și noul PNL, contestatarii candidatului Johannis sunt din ce în ce mai numeroși. Există două tipuri de raționamente care îi determină să facă asta:
1) În România se votează predominant pozitiv, de asta, ca să existe șanse de a-l învinge pe Victor Ponta, opoziția trebuie să aibă un candidat charismatic, care să convingă nehotărâții, iubit, cu discurs excelent etc. Johannis nu corespunde acestui profil, iar contestatarii își strigă disperarea că rămânem iarăși sub spectrul golăniei din cauza impunerii unui contracandidat neperformant.
2) În România se votează predominant negativ. Victor Ponta nu poate câștiga în turul II orice-ar face, indiferent cine va fi contracandidatul (exceptând cazul în care îi strânge DNA pe toți și rămâne doar Elena Udrea). Și atunci de ce să fie alesul tocmai Johannis care deja a dovedit caracter de trădător?

Ce poți să faci cu toți ăștia? Îți vine să-ți iei câmpii și să desconsideri orice demers electoral, nici vorbă de a mai merge la vot. Și totuși avem datoria asta. Mai sunt peste două luni. Cine știe, poate mulți dintre actualii „catindați” nu se vor mai regăsi în buletinele de vot, poate vor apărea alții... După părerea mea, Victor Ponta (sau alt candidat susținut de PSD) va câştiga primul tur detaşat doar pentru că partidul are un electorat stabil, solid, consecvent. Fiind erodat (scandalurile cu Traian Băsescu, dificultăţile de guvernare, contrele cu PNL, bănuiala din ce în ce mai plauzibilă că e „blat” cu ilegitimul), Ponta cred că ar obţine mai puţine voturi decât, de exemplu, Mugur Isărescu sau Sorin Oprescu dacă aceştia ar candida din partea PSD. PSD-ul are la momentul actual (conform rezultatelor de la europarlamentare) doar 37%. Să spunem că mai ia jumătate din voturile lui Diaconu (deci încă 3%) şi voturile ungurilor (că le-a promis tot felul de lucruri – încă 6%) – total 46%. Alte voturi nu mai are de unde lua oricât s-ar înjura între ei nevolnicii care-şi zic „de dreapta”. Nici electoratul „nehotărât” sau care nu a participat „de scârbă” la europarlamentare nu cred că poate vota PSD-ul. Deci Victor Ponta va rămâne în turul II cu exact ce a obţinut în turul I, nu există categorii de cetăţeni (exceptând situaţiile în care cineva ca Udrea sau Macovei ar ajunge prin „minune” în finală) care să-l voteze în turul II deşi nu l-au votat în turul I (exceptând cei cu fantezii de tip Ghişe sau Tăriceanu, a căror adăugare în turul II compensează scăderea sub teoreticele 46% din primul tur). Eu nu văd un alegător care să voteze cu Predoiu sau Diaconescu în turul I şi cu Ponta în turul II. La alegerile pentru preşedinte, participarea din turul II este mai mare decât în turul I. E logic, atunci e „bătaia peştelui” – ori, ori! –, nu în turul I, unde opţiunile se disipează pe o plajă largă. Adică nu prea există „scârbiţi” care să meargă la vot în turul I şi să renunţe în turul II pentru că nu le-a ieşit candidatul preferat, în schimb există foarte mulţi care nu se mişcă decât când e foarte important – în turul II; că nu moare nimeni de dragul lui Johannis sau Diaconescu, oamenii votează ideea de blocare a revenirii golanilor lui Năstase.

Johannis, într-adevăr, în mod normal, este de neoprit. Dar, în jungla de derbedei de la noi, aşa cum au invalidat în mod incredibil Referendumul, tot aşa îl pot declara incompatibil sau urmărit penal. Şi atunci rămânem cu speranţa Predoiu ca să nu fim nevoiţi să-l votăm pe Ponta pe motiv de macovudre.
Domnilor strategi de la PNL, ce-ar fi ca, în paralel cu semnăturile pentru candidatura domnului Klaus Johannis, să strângeţi şi pentru Crin Antonescu, în caz că-şi scapă candidatul oficial biberonul cu câteva zile înainte de depunerea candidaturii?